Social media και Υπογονιμότητα

Γράφει η Ροζίνα Παλαιολόγου, Ψυχολόγος Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας

Ανοίγοντας τα social media, σίγουρα εμφανίζεται μπροστά σου ανάρτηση από κάποιον φίλο – follower σχετικά με εγκυμοσύνη. Δεν είναι λίγες οι φορές που θέλοντας και μη, βλέπουμε εικόνες από υπέρηχο με μωρό, από την πρώτη του φωτογραφία στο μαιευτήριο, μπαμπάδες σε τρυφερές πόζες και άλλες τρυφερές στιγμές. Έτσι, όχι μόνο μαθαίνουμε την είδηση αλλά τη βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά μας με όλα τα μέσα.

Ο πόνος, ο θυμός και η ζήλια είναι κοινός τόπος. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι απόλυτα ανθρώπινα, χωρίς να μας καθιστούν κακούς φίλους ή αχάριστους ανθρώπους. Έχεις σκεφτεί να τους μπλοκάρεις όλους; Να διαγραφείς από τα social media; Πιθανόν ναι, αλλά παραπάει τόση απομόνωση.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τα social media ώστε να μην αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές σας; Το προσωπικό σας ζήτημα υπογονιμότητας.

1) Αποσυνδέσου.

Δεν είσαι η μόνη που ανησυχείς  βλέποντας μωρά φίλων να γεννιούνται, γυναίκες να παραπονιούνται για το πόσο κουρασμένες αλλά και ευτυχισμένες είναι με τα νεογέννητά τους κλπ. Δυστυχώς βλέπουμε τις «ευτυχισμένες» ζωές των φίλων μας σε αντίθεση με τη δική μας «μιζέρια», κι τη ζωή χωρίς μωρό. Χρειάζεται να κάνουμε ένα διάλειμμα από αυτή τη συνήθεια. Ας δοκιμάσουμε να αντέξουμε για λίγη έστω ώρα χωρίς να τσεκάρουμε τo Instagram και το Facebook.

2) Κάνε απόκρυψη αναρτήσεων από συγκεκριμένα άτομα.

Σε περίπτωση που έχεις κάποια φίλη η οποία μοιράζεται ανελλιπώς όλα τα νέα της εγκυμοσύνης της, ή τη φροντίδα/ανατροφή του παιδιού της (όχι και σπάνιο φαινόμενο στις μέρες μας) καλό θα ήταν να μετατρέψεις τις ρυθμίσεις, ώστε να μη βλέπεις θέλοντας και μη τα νέα αυτά.

3) Αντικατέστησε εικόνες με μωρά – με ζωάκια ή λουλούδια.

Σε συγκεκριμένους browser υπάρχει η επέκταση (extension) Rather κατά την οποία αντικαθίστανται οι εικόνες με μωρό που ανεβάζουν οι φίλοι με άλλες εικόνες. Με αυτόν τον τρόπο, σταματάει η αναστάτωση με ακόμη μία ανάρτηση!

4) Σωστή διαχείριση του τι λέμε και σε ποιον.

Το να μοιραζόμαστε όλες τις λεπτομέρειες της προσπάθειας για παιδί με φίλες οι οποίες αντιμετωπίζουν κι εκείνες υπογονιμότητα δεν είναι πάντα καλή ιδέα. Μπορεί να ακούσουμε «συμβουλές» και γνώμες που δε βοηθούν ή δεν είναι ασφαλείς για εμάς. Επιπλέον, είναι σημαντικό να μπορούμε να κάνουμε συζήτηση με την καλύτερη μας φίλη εξηγώντας μέχρι που είναι τα όρια μας στο να ακούμε νέα για το παιδί της. Χρήσιμο είναι να εκφράσουμε την ανάγκη μας για υποστήριξη και τι είναι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε.

5) Συνδέσου με άτομα που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Η υπογονιμότητα πολλές φορές οδηγεί στην απομόνωση. Είναι πολύ βοηθητικό να βρεις ομάδες ατόμων που να καταλαβαίνουν το τι περνάς. Όμως με προσοχή! Σε forum ή τέτοιου είδους ομάδες στο facebook ελλοχεύει πολλές φορές ο κίνδυνος παραπληροφόρησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ότι πολλές αναξιόπιστες πληροφορίες κυκλοφορούν και αναπαράγονται για την εξωσωματική. Διαβάστε το αξιόπιστο άρθρο μας σχετικά με Εξωσωματική γονιμοποίηση, μύθοι και αλήθειες.

6) Φρόντισε τον εαυτό σου.

Μέσα στη δίνη των συναισθημάτων της προσπάθειας απόκτησης παιδιού και στην ταλαιπωρία για να αντιμετωπιστεί η υπογονιμότητα, πολλές φορές ξεχνάμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Ας θυμηθούμε τι κάναμε για να περάσουμε καλά και για να χαλαρώσουμε. Ας το κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανό και πάλι (π.χ. μασάζ, χαλάρωση στον καναπέ, διάβασμα, μουσική, κατάλληλη γυμναστική κλπ.)

7) Δες τη μεγάλη εικόνα.

Όταν δούμε το μωρό της φίλης μας, όταν ακούσουμε για μία νέα εγκυμοσύνη, όταν μας καλέσουν σε ακόμη μία βάφτιση θα νιώσουμε ζήλια, θυμό, θλίψη. Ας έχουμε όμως κατά νου ότι αυτά αφορούν ένα μέρος της ζωής του άλλου κι όχι ολόκληρη τη ζωή του και τις επιλογές του.

Μην ξεχνάτε ότι οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας δείχνουν ότι θέλουν να δούμε κι όχι τα δύσκολα κομμάτια της ζωής τους (ενδοοικογενειακοί καυγάδες, προβλήματα στη δουλειά κλπ.). Τα λαμπερά χαμόγελα είναι ένα κομμάτι της ζωής, κι όχι ολόκληρη η ζωή. Το ίδιο και η υπογονιμότητα.

Share This Story:

Σχετικά  άρθρα