Υπογονιμότητα και social media

Ανοίγοντας τα social media, σίγουρα θα πετύχει κανείς ανάρτηση από κάποιο φίλο – follower σχετικά με εγκυμοσύνη. Δεν είναι λίγες οι φορές που θέλοντας και μη βλέπουμε εικόνες από τον πρώτο υπέρηχο του μωρού, από την πρώτη του φωτογραφία στο μαιευτήριο, μπαμπάδες σε τρυφερές πόζες. Οπότε όχι μόνο μαθαίνουμε την είδηση αλλά τη βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά μας με όλα τα μέσα.

Ο πόνος, ο θυμός και η ζήλια κοινός τόπος. Κι αυτό γιατί είναι ανθρώπινο, χωρίς να μας καθιστά κακούς φίλους και αχάριστους ανθρώπους. Έχετε σκεφτεί να τους μπλοκάρετε όλους; Να διαγραφείτε από τα social media? Πιθανόν ναι, αλλά παραπάει τόση απομόνωση.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε λοιπόν τέτοιες καταστάσεις;

1) Αποσυνδέσου.

Δεν είσαι η μόνη που καίγεται μέρα με τη μέρα βλέποντας μωρά φίλων να γεννιούνται, γυναίκες να παραπονιούνται για το πόσο κουρασμένες αλλά και ευτυχισμένες είναι με τα νεογέννητά τους κλπ. Δυστυχώς βλέπουμε τις «ευτυχισμένες» ζωές των φίλων μας σε αντίθεση με τι δική μας «μιζέρια», κι εν προκειμένω μια ζωή χωρίς μωρό. Χρειάζεται να κάνουμε ένα διάλειμμα από αυτή τη συνήθεια και να δοκιμάσουμε να αντέξουμε για λίγη έστω ώρα χωρίς να τσεκάρουμε τo instagram και το facebook.

2) Κάνε απόκρυψη αναρτήσεων από συγκεκριμένα άτομα.

Σε περίπτωση που έχεις κάποια φίλη η οποία μοιράζεται ανελλιπώς όλα τα νέα της εγκυμοσύνης της, ή το μεγάλωμα του παιδιού της (όχι και σπάνιο φαινόμενο στις μέρες μας) καλό θα ήταν να μετατρέψεις έτσι τις ρυθμίσεις ώστε να μη βλέπεις θέλοντας και μη τα νέα αυτά.

3) Αντικατέστησε εικόνες μωρών με ζωάκια ή λουλούδια.

Σε συγκεκριμένους browser υπάρχει η επέκταση (extension) Unbaby.me, κατά την οποία αντικαθίστανται οι εικόνες μωρών που ανεβάζουν οι φίλοι με άλλες εικόνες, έτσι ώστε να μην αναστατωνόμαστε με ακόμη μία ανάρτηση!

4) Σωστή διαχείριση του τι λέμε και σε ποιόν.

Το να μοιραζόμαστε όλες τις λεπτομέρειες του της προσπάθειας για παιδί με φίλες οι οποίες αντιμετωπίζουν κι εκείνες υπογονιμότητα δεν είναι πάντα καλή ιδέα. Μπορεί να ακούσουμε «συμβουλές» και γνώμες που δε βοηθούν. Επιπλέον, είναι σημαντικό να μπορούμε να κάνουμε συζήτηση με την καλύτερη μας φίλη εξηγώντας μέχρι που είναι τα όρια μας στο να ακούμε νέα για το παιδί της, και τι είναι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε για υποστήριξη.

5) Συνδέσου με άτομα που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Η υπογονιμότητα πολλές φορές οδηγεί στην απομόνωση. Είναι πολύ βοηθητικό να βρεις ομάδες ατόμων που να καταλαβαίνουν το τι περνάς. Όμως με προσοχή! Σε forum ή τέτοιου είδους ομάδες στο facebook ελλογχεύει πολλές φορές ο κίνδυνος παραπληροφόρησης.

6) Φρόντισε τον εαυτό σου.

Μέσα στη δίνη των συναισθημάτων στην προσπάθεια απόκτησης παιδιού, πολλές φορές ξεχνάμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Ας θυμηθούμε τι κάναμε για να περάσουμε καλά και για να χαλαρώσουμε και ας το κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανό και πάλι (π.χ. μασάζ, χαλάρωση στον καναπέ, διάβασμα, μουσική, κατάλληλη γυμναστική κλπ.)

7) Δες τη μεγάλη εικόνα.

Όταν θα δούμε το μωρό της φίλης μας, όταν θα ακούσουμε για μία νέα εγκυμοσύνη, όταν θα μας καλέσουν σε ακόμη μία βάφτιση θα νιώσουμε ζήλια, θα νιώσουμε θυμό θα νιώσουμε θλίψη. Ας έχουμε όμως κατά νου ότι αυτά αφορούν ένα μέρος της ζωής του άλλου κι όχι ολόκληρη τη ζωή του και τις επιλογές του.

Κι επίσης, ας κρατήσουμε υπόψιν ότι οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας δείχνουν ότι θέλουν να δούμε κι όχι τα δύσκολα κομμάτια της ζωής τους ( ενδοοικογενειακοί καυγάδες, προβλήματα στη δουλειά κλπ.). Τα λαμπερά χαμόγελα είναι ένα κομμάτι της ζωής, κι όχι ολόκληρη η ζωή. Το ίδιο και η υπογονιμότητα.

Share This Story: