Διαβήτης κύησης. Γλυκιά εγκυμοσύνη χωρίς σάκχαρο!

Μάθετε τι είναι ο διαβήτης της κύησης. Πώς δεν θα χαλάσει τη «ζαχαρένια» σας στους 9 μήνες της εγκυμοσύνης σας.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι από τις πιο γλυκές στη ζωή μιας γυναίκας. Δυστυχώς, όμως, για περίπου 4 στις 100 γυναίκες, η περίοδος αυτή παραείναι γλυκιά, με τον διαβήτη της κύησης να τις επισκέπτεται  συνήθως μόνο παροδικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα επίπεδα του σακχάρου επηρεάζονται έως ένα βαθμό σε όλες τις εγκύους. Ωστόσο μόνο το 2-4% των περιπτώσεων πληροί τα διαγνωστικά κριτήρια, ώστε να θεωρηθεί ότι αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα. Πριν αγχωθείτε, μάθετε πώς γίνεται η διάγνωση και η έγκαιρη ρύθμιση του διαβήτη της κύησης. Αν και είναι μια σοβαρή κατάσταση που δεν πρέπει να παραβλέπεται. Με τη σωστή αντιμετώπιση και καθοδήγηση των ειδικών, δεν μπορεί να δημιουργήσει ουσιαστικά προβλήματα, ούτε στην έγκυο ούτε στο μωρό της!

Τι είναι ο διαβήτης της κύησης;

Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση, η οποία συνήθως προκύπτει στην αρχή του τρίτου τριμήνου. Μετά τον τοκετό κατά κανόνα εκλείπει, καθώς τα επίπεδα του σακχάρου επανέρχονται. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα και από τη σχετική μας ενότητα.
Καθώς αναπτύσσεται ο πλακούντας, αυξάνεται η αντίσταση στην ινσουλίνη. Στις περισσότερες γυναίκες, ο οργανισμός αντιμετωπίζει το πρόβλημα με παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης. Σε κάποιες άλλες, όμως, το πάγκρεας δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί και έτσι το σάκχαρο αυξάνεται περισσότερο από το φυσιολογικό και δημιουργείται ο διαβήτης της κύησης

Η απαραίτητη εξέταση

Όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν αντιμετωπίζουν παράγοντες κινδύνου, πρέπει ανάμεσα στην 23η και την 26η εβδομάδα της κύησης να κάνουν μία εξέταση που ονομάζεται δοκιμασία ανοχής γλυκόζης. Για την εξέταση αυτή πρέπει να μείνουν νηστικές από το προηγούμενο βράδυ και για τουλάχιστον 12 ώρες. Τις 3 ημέρες πριν από τη «νηστεία», πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 200 γρ. υδατάνθρακες την ημέρα, που αντιστοιχούν σε 1 μερίδα δημητριακών στο πρωινό, 1 μερίδα ζυμαρικών στο μεσημεριανό, 3 φρούτα και 2 φέτες ψωμί.

Επίσης, πρέπει να παραμείνουν στο μικροβιολογικό εργαστήριο για 3 ώρες, ώστε να γίνουν 4 αιμοληψίες:

 • Στην πρώτη, μετριέται το σάκχαρο νηστείας.

 • Στη συνέχεια, καταναλώνουν 100 γρ. γλυκόζης (διαλυμένα σε ένα ποτήρι νερό). Το σάκχαρό τους θα μετρηθεί ξανά με 3 αιμοληψίες μετά από 1, 2 και 3 ώρες αντίστοιχα.

Πότε υπάρχει πρόβλημα;

Για να θεωρηθεί ότι υπάρχει διαβήτης κύησης, θα πρέπει στην εξέταση να βρεθούν δύο τουλάχιστον τιμές μεγαλύτερες από τις παρακάτω:

 • Γλυκόζη νηστείας μέχρι 95 mg/dl

 • 60΄ μέχρι 180 mg/dl

 • 120΄ μέχρι 155 mg/dl

 • 180΄ μέχρι 140 mg/dl

Αν βρεθούν τουλάχιστον δύο τιμές χαμηλότερες από 65mg/dl, πρόκειται για προδιαβητική κατάσταση (εξαιτίας υπερβολικής έκκρισης ινσουλίνης). Χρειάζεται να συμβουλευτείτε διαβητολόγο για να σας δώσει οδηγίες (π.χ. συχνά γεύματα).

Προσοχή!
Ορισμένοι γυναικολόγοι συστήνουν τη μίνι καμπύλη (εξέταση με μικρότερη ποσότητα γλυκόζης και λιγότερες αιμολη­ψίες), αλλά πρόκειται για λανθασμένη πρακτική. Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν την καμπύλη με 100 γρ. γλυκόζης και 4 αιμοληψίες.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Αν διαγνωστεί διαβήτης, πρέπει να απευθυνθείτε σε διαβητολόγο και διαιτολόγο και σύμφωνα με τις οδηγίες τους να τον αντιμετωπίσετε:

 • Με σωστή διατροφή, ελαφριά άσκηση και τακτικές μετρήσεις του σακχάρου του αίματος.

 • Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να πάρετε ινσουλίνη, αφού τα αντιδιαβητικά φάρμακα αντενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη.

 • Επίσης, πρέπει να κάνετε συχνά υπερηχογραφήματα για να παρακολουθείτε την ανάπτυξη του μωρού και την ποσότητα του αμνιακού υγρού, που τείνει να αυξάνεται όταν το σάκχαρο δεν είναι καλά ρυθμισμένο.

2 μήνες μετά τον τοκετό, η μητέρα πρέπει να επαναλάβει τις εξετάσεις σακχάρου

Κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες που:

 • Με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2.

 • Προκύπτει ατομικό ιστορικό παθολογικής εξέτασης ανοχής γλυκόζης.

 • Εμφανίζουν σάκχαρο στα ούρα (σακχαρουρία) σε πρόσφατη εξέταση ούρων.

 • Έχουν πάρει πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη ή είναι παχύσαρκες.

 • Είναι μεγαλύτερες από 25 ετών.

 • Είχαν παρουσιάσει σε προηγούμενη εγκυμοσύνη το ίδιο πρόβλημα.

 • Γέννησαν στο παρελθόν μεγαλόσωμα μωρά.

 • Αντιμετώπισαν αυτόματη αποβολή (πριν από την 20ή εβδομάδα).

 • Παρουσίασαν αυξημένη ποσότητα αμνιακού υγρού σε προηγούμενη εγκυμοσύνη.

Η διατροφή που θα κρατήσει το διαβήτη μακριά σας:

Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές;

Αν ο διαβήτης κύησης διαγνωστεί, ρυθμιστεί έγκαιρα, και με συστηματική παρακολούθηση, η εγκυμοσύνη θα συνεχιστεί φυσιολογικά. Διαφορετικά, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν περιλαμβάνουν:

 • Την έγκυο (π.χ. αυξημένο αμνια­κό υγρό, υπέρταση, προεκλαμψία ή εκλαμψία).

 • Τον τοκετό (τα μωρά αυτά είναι ιδιαίτερα μεγάλα και πρέπει να γίνει καισαρική).

 • Το έμβρυο (π.χ. υπογλυκαιμία αμέσως μετά τη γέννηση, πνευμονική ανωριμότητα).

Φυσιολογικός τοκετός Ή καισαρική;

Σε περίπτωση διαβήτη κύησης, οι γυναικολόγοι συνήθως επιλέγουν την προγραμματισμένη καισαρική τομή στην 38η εβδομάδα της κύησης.

Ενδιαφέρον μπορεί να σας φανεί και το άρθρο 8 μύθοι για την εγκυμοσύνη.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ράνια Ζαχαροπούλου, παθολόγο με εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη, και τον κ. Χάρη Δημοσθενόπουλο, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Share This Story:

Σχετικά  άρθρα