Πώς παίρνω την απόφαση για δανεικά ωάρια;

Ζούμε στην εποχή που η έννοια της οικογένειας έχει γίνει ευρύτερη σε σχέση με παλιότερα. Ο όρος οικογένεια για κάποιους σχετίζεται με την βιολογία και για άλλους όχι. Κάποιοι θεωρούν τους πιο κοντινούς συγγενείς, ενώ άλλοι και εκείνους που ανήκουν στον ευρύτερο κύκλο. Επίσης, υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν τόσο κοντά φίλους τους, που τους νιώθουν σαν οικογένεια.
Οι περισσότεροι από εμάς, φανταζόμαστε συνήθως μία τυπική οικογένεια που έχει μαμά, μπαμπά και τα δύο ή τρία βιολογικά τους παιδιά. Το γεγονός ότι κουβαλάμε μία τέτοια εικόνα σε όλη μας τη ζωή, καθιστά δύσκολη την κατάσταση όταν κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό για εμάς.

Τι συμβαίνει όταν ένα ζευγάρι θέλει να κάνει βιολογικά δικά του παιδιά και δε μπορεί; Ποια είναι η συνήθης πρώτη αντίδραση στην ιδέα να χρησιμοποιηθούν δανεικά ωάρια ή δανεικό σπέρμα?

Κάντε χώρο για όλα τα συναισθήματα που νιώθετε.

Το να φτάσει ένα ζευγάρι στην ιδέα να χρησιμοποιήσει δανεικά ωάρια συνήθως σημαίνει ότι έχει περάσει από πολλές προσπάθειες εξωσωματικής και ότι έχει ταλαιπωρηθεί τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Μπορεί το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα να μείνει η γυναίκα έγκυος με δανεικά ωάρια να φέρνει ελπίδα αλλά ας μην εθελοτυφλούμε. Καμιά μας δε μεγάλωσε με αυτό το όνειρο.
Είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθετε θυμό, στεναχώρια, ζήλια, αμφιθυμία στο αν θέλετε παιδιά με αυτό τον τρόπο, ακόμη και ενοχή για τα όλα παραπάνω συναισθήματα. Είναι πολύ σύνηθες και φυσιολογικό να υπάρχει όλη αυτή η αναταραχή. Βαδίζετε σε ένα μονοπάτι που ποτέ δε φανταστήκατε και κανείς δε σας μίλησε γι’ αυτό.

Μιλήστε για το τι είναι σημαντικό για εσάς και το σύντροφό σας

Φτιάξτε χρόνο και μιλήστε με το σύντροφό σας για την κατάσταση συνολικά. Συμπεριλάβετε στην κουβέντα τις οικονομικές σας δυνατότητες, την κατάσταση σας από ιατρικής άποψης αλλά και τις υπόλοιπες καταστάσεις και συνθήκες της ζωής σας. Μπορεί να σας πάρει χρόνο και να είναι αρκετά δύσκολο και δύσφορο το να μπείτε σε μία τέτοια κουβέντα αρχικά, αλλά στην πορεία θα σας ωφελήσει.
Δείτε τι θέλει και τι χρειάζεται ο καθένας σας στη ζωή και ελάτε σε μια συμφωνία που να ικανοποιεί και τους δυο σας, ίσως όχι στο μέγιστο.

Παρακάτω βρίσκονται μερικές βοηθητικές ερωτήσεις για να γίνει η κουβέντα σας πιο παραγωγική:

  • Πότε ξεκινήσατε να σκέφτεστε το να κάνετε παιδιά;
  • Συμφωνούν οι απόψεις σας ως προς τους τρόπους δημιουργίας οικογένειας;
  • Με ποιους τρόπους θα νιώσετε μαμά ή μπαμπάς;
  • Τί σημαίνει για εσάς το να είστε γενετικά συνδεδεμένοι με το παιδί;
  • Πόσο σημαντικό είναι μπροστά στο να το γεννήσω και να το μεγαλώσω με την αγάπη μου;
  • Πώς θα σκεφτόσασταν την περίπτωση να μην ήταν κανείς από τους δυό σας γεννετικά συνδεδεμένος με το παιδί; Σκέψεις & συναισθήματα που γεννά αυτή η περίπτωση.
  • Πόση σημασία έχει για εσάς να βιώσετε την εγκυμοσύνη και τη γέννα;
  • Ποιες είναι η σκέψεις σας και η στάση σας απέναντι στο θηλασμό;
Οι παραπάνω ερωτήσεις δεν έχουν σωστή η λάθος απάντηση. Σκοπό έχουν να βρείτε απαντήσεις που ταιριάζουν σε εσάς και το σύντροφό σας για να βρείτε ποιο είναι το επόμενο βήμα για εσάς.

Τα συναισθήματα σας θα αλλάξουν

Ακόμη και μετά τη λήψη μιας απόφασης, σκέψεις και συναισθήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να σας απασχολούν, ωστόσο όπως έχει συμβεί έως τώρα τα συναισθήματα αλλάζουν. Είτε καλά είτε κακά δε μένουν τα ίδια.
Είναι απολύτως φυσιολογικό, κι είναι πολύ ωραίο να ζητάτε υποστήριξη για όλα αυτά που σας συμβαίνουν σε όλη αυτή την πορεία. Οι σύντροφοι, καθόλου σπάνια, έχουν αντίθετες απόψεις και στάσεις για τους τρόπους δημιουργίας οικογένειας και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να συζητιέται.

Θα δεθείτε συναισθηματικά με το παιδί ανεξαρτήτως προέλευσης του ωαρίου.

Η αμφιβολία για το δέσιμο και την αγάπη προς ένα παιδί από ωάριο δότριας είναι κοινός τόπος. Οι γυναίκες φοβούνται μήπως δεν αγαπήσουν το παιδί που θα προκύψει γιατί δε θα είναι «δικό» τους. Απόλυτα φυσιολογική μία τέτοια σκέψη.
Ευτυχώς υπάρχει υλικό που μας αποδεικνύει ότι η γενετική σύνδεση δεν παίζει ρόλο στη δημιουργία και την εξέλιξη αυτής της πολύπλοκης διαδικασίας του δεσμού. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι να υπάρχει περιβάλλον φροντιστικό, εμπιστοσύνης καθώς να θέτει τα κατάλληλα όρια. Ευτυχώς δεν παίζει ρόλο η γενετική σύνδεση του παιδιού με το φροντιστή – γονιό για το αν θα είναι υγιής ο δεσμός αυτός.

Αποφασίστε τι στάση θα κρατήσετε για αυτό ως οικογένεια.

Ένα επίσης συχνό ερώτημα είναι αν θα το πούμε στην οικογένεια και στα παιδιά το ότι χρησιμοποιήσαμε ωάρια δότριας. Η έρευνα μας δείχνει ότι τα παιδιά θέλουν να γνωρίζουν την προέλευσή τους και όσο μικρότερα τα ενημερώνουμε για αυτή τόσο ευκολότερα την κάνουν μέρος της ταυτότητάς τους. Δεν ενδιαφέρονται για το ποιανού ήταν το ωάριο.
Μεγαλώνοντας οι ερωτήσεις θα γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες στην προσπάθειά τους να καταλάβουν τον εαυτό τους και τον κόσμο. Οπότε δείτε μια τέτοια συζήτηση ως μια συνεχή διαδικασία κι όχι ως μία διεκπεραιωτική ανακοίνωση σε ένα οικογενειακό συμβούλιο όταν «μεγαλώσουν».
Τα παιδιά όπως και οι ενήλικες ζουν ευτυχισμένα όταν η εμπειρία της ζωής τους βιώνεται ως φυσιολογική, κι όχι ως ντροπιαστική ή ως κάτι που πρέπει να κρύψουν. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνουν να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και τους άλλους γύρω τους.

Όσον αφορά στο αν θα μιλήσετε στους άλλους για αυτό το θέμα δείτε τι θέλετε να κάνετε εσείς ως οικογένεια. Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι τα παιδιά είναι σημαντικό να γνωρίζουν την προέλευσή τους, και να το γνωρίζουν από εσάς κι όχι από κάποιον τρίτο τυχαία ή εσκεμμένα.

Share This Story: