Δανεικά ωάρια, Πώς παίρνω την απόφαση;

Γράφει η Ροζίνα Παλαιολόγου, Ψυχολόγος Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας

Τις ημέρες μας, ο όρος οικογένεια  έχει μια ευρύτερη έννοια σε σχέση με το παρελθόν. Για μερικούς σχετίζεται με τη βιολογία και για άλλους όχι. Κάποιοι θεωρούν συγγενείς τους πιο κοντινούς, ενώ άλλοι και εκείνους που ανήκουν στον ευρύτερο κύκλο. Επίσης, υπάρχουν κι εκείνοι που βρίσκονται τόσο κοντά σε φίλους τους, που τους νιώθουν σαν οικογένεια.
Οι περισσότεροι από εμάς, φανταζόμαστε συνήθως μία τυπική οικογένεια που έχει μαμά, μπαμπά και δύο ή τρία βιολογικά παιδιά. Το γεγονός ότι κουβαλάμε μία τέτοια εικόνα στερεότυπου σε όλη μας τη ζωή, καθιστά δύσκολη την κατάσταση όταν κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό για εμάς και πρέπει να καταφύγουμε σε δανεικά ωάρια.

Τι συμβαίνει όταν ένα ζευγάρι θέλει να κάνει βιολογικά δικά του παιδιά και δεν μπορεί; Ποια είναι η συνήθης πρώτη αντίδραση στην ιδέα να χρησιμοποιηθούν δανεικά ωάρια ή δανεικό σπέρμα; Απαντάει η ειδικός.

Το να φτάσει ένα ζευγάρι στην ιδέα να χρησιμοποιήσει δανεικά ωάρια συνήθως σημαίνει ότι έχει περάσει από πολλές προσπάθειες εξωσωματικής και έχει ταλαιπωρηθεί τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Σχετικά με τα ποσοστά επιτυχίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά και σε σχετικό άρθρο μας.
Μπορεί το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα να μείνει η γυναίκα έγκυος με δανεικά ωάρια να φέρνει ελπίδα αλλά ας μην εθελοτυφλούμε. Καμιά μας δε μεγάλωσε με αυτό το όνειρο.
Είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθετε θυμό, στεναχώρια, ζήλια, αμφιθυμία στο αν θέλετε παιδιά με αυτό τον τρόπο, ακόμη και ενοχή για τα όλα παραπάνω συναισθήματα. Είναι πολύ σύνηθες και φυσιολογικό να υπάρχει όλη αυτή η αναταραχή. Βαδίζετε σε ένα μονοπάτι που ποτέ δε φανταστήκατε και κανείς δε σας μίλησε γι’ αυτό.

Μιλήστε για το τι είναι σημαντικό για εσάς και τον σύντροφό σας

Δημιουργήστε χρόνο και μιλήστε με τον σύντροφό σας για την κατάσταση συνολικά. Συμπεριλάβετε στην κουβέντα τις οικονομικές σας δυνατότητες, την ιατρική κατάστασή σας αλλά και τις υπόλοιπες συνθήκες της ζωής σας. Μπορεί να σας πάρει χρόνο και να φαντάζει δύσκολο να μπείτε σε μία τέτοια κουβέντα αρχικά, αλλά στην πορεία θα σας ωφελήσει.
Δείτε τι θέλει και τι χρειάζεται ο καθένας σας στη ζωή του. Προσπαθήστε να έρθετε σε μια συμφωνία που να ικανοποιεί στο μέγιστο δυνατό και τους δυο σας.

Παρακάτω βρίσκονται μερικές βοηθητικές ερωτήσεις για να γίνει η κουβέντα σας πιο παραγωγική:

  • Πότε ξεκινήσατε να σκέφτεστε το να κάνετε παιδιά;
  • Συμφωνούν οι απόψεις σας ως προς τους τρόπους δημιουργίας οικογένειας;
  • Με ποιους τρόπους θα νιώσετε μαμά ή μπαμπάς;
  • Τι σημαίνει για εσάς το να είστε γενετικά συνδεδεμένοι με το παιδί;
  • Πόσο σημαντικό είναι μπροστά στο να το γεννήσω και να το μεγαλώσω με αγάπη;

  • Πώς θα σκεφτόσασταν την περίπτωση να μην ήταν κανείς από τους δυο σας γεννητικά συνδεδεμένος με το παιδί; Σκέψεις & συναισθήματα που γεννά αυτή η συνθήκη.
  • Πόση σημασία έχει για εσάς να βιώσετε την εγκυμοσύνη και τη γέννα;
  • Ποιες είναι η σκέψεις σας και η στάση σας απέναντι στο θηλασμό;

Οι παραπάνω ερωτήσεις δεν έχουν σωστή ή λάθος απάντηση. Σκοπό έχουν να βρείτε απαντήσεις που ταιριάζουν σε εσάς και τον σύντροφό σας, ώστε να σχεδιάσετε από κοινού το επόμενο βήμα σας.

Τα συναισθήματα σας θα αλλάξουν

Ακόμη και μετά τη λήψη μιας απόφασης, σκέψεις, προβληματισμοί και συναισθήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να σας απασχολούν. Ωστόσο, όπως έχει συμβεί έως τώρα, τα συναισθήματα αλλάζουν.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να χρειαστείτε υποστήριξη, από έναν ειδικό, για όλα αυτά που σας συμβαίνουν σε αυτή την πορεία. Οι σύντροφοι, καθόλου σπάνια, έχουν αντίθετες απόψεις και στάσεις για τους τρόπους απόκτησης παιδιού. Απαιτείται συζήτηση και προσπάθεια και από τις δυο πλευρές.

Πώς θα νιώθω για το παιδί; Θα μπορέσω να δεθώ μαζί του;

Η αμφιβολία για το δέσιμο και την αγάπη προς ένα παιδί από ωάριο δότριας είναι συνηθισμένη. Οι γυναίκες φοβούνται μήπως δεν αγαπήσουν το παιδί που θα προκύψει γιατί δε θα είναι «δικό» τους. Απόλυτα φυσιολογική μία τέτοια σκέψη.
Ευτυχώς υπάρχει υλικό που μας αποδεικνύει ότι η γενετική σύνδεση δεν παίζει ρόλο στη δημιουργία και την εξέλιξη αυτής της πολύπλοκης διαδικασίας του δεσμού. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι να υπάρχει περιβάλλον υποστηρικτικό και εμπιστοσύνης αλλά πάντα με τα κατάλληλα όρια. Ευτυχώς,  δεν παίζει ρόλο η γενετική σύνδεση του παιδιού με τον φροντιστή – γονιό για το αν θα είναι υγιής ο δεσμός αυτός.

Αποφασίστε τι στάση θα κρατήσετε για αυτό ως οικογένεια.

Ένα επίσης συχνό ερώτημα είναι αν θα το πούμε στην οικογένεια και στα παιδιά το ότι χρησιμοποιήσαμε ωάρια δότριας. Η έρευνα μας δείχνει ότι τα παιδιά θέλουν να γνωρίζουν την προέλευσή τους και όσο μικρότερα τα ενημερώνουμε για αυτή, τόσο ευκολότερα την κάνουν μέρος της ταυτότητάς τους. Δεν ενδιαφέρονται για το ποιανού ήταν το ωάριο.
Μεγαλώνοντας οι ερωτήσεις θα γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες στην προσπάθειά τους να καταλάβουν τον εαυτό τους και τον κόσμο. Οπότε δείτε μια τέτοια συζήτηση ως μια συνεχή διαδικασία κι όχι ως μία διεκπεραιωτική ανακοίνωση σε ένα οικογενειακό συμβούλιο όταν «μεγαλώσουν».
Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, ζουν ευτυχισμένα όταν η εμπειρία της ζωής τους βιώνεται ως φυσιολογική, κι όχι ως ντροπιαστική ή ως κάτι που πρέπει να κρύψουν. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνουν να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και τους άλλους γύρω τους.

Όσον αφορά στο αν θα μιλήσετε στους άλλους για αυτό το θέμα,  δείτε τι θέλετε να κάνετε εσείς ως οικογένεια. Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι τα παιδιά είναι σημαντικό να γνωρίζουν την προέλευσή τους και να το γνωρίζουν από εσάς κι όχι από κάποιον τρίτο τυχαία ή εσκεμμένα.

Για να μάθετε περισσότερα για τη Δωρεά Ωαρίων, Δωρεά Σπέρματος και τη σχετική νομοθεσία, μπορείτε να επισκεφθείτε τις σχετικές κατηγορίες του site μας.

Δείτε επίσης όλα όσα θέλετε να μάθετε αναλυτικά για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Share This Story:

Σχετικά  άρθρα