Εξωσωματική το καλοκαίρι

Γράφει η Ροζίνα Παλαιολόγου, Ψυχολόγος Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας

Η μεγάλη σε διάρκεια ημέρα, η ζέστη, η ηλιοφάνεια και οι εξορμήσεις τα σαββατοκύριακα αποτελούν χαρακτηριστικά του καλοκαιριού που βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης των ζευγαριών. Στη χώρα μας μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε τα πλεονεκτήματα του καλοκαιριού.

Γιατί όμως το καλοκαίρι αποτελεί ιδανική περίοδος για εξωσωματική γονιμοποίηση;

Επιστημονικά, έχει αποδειχθεί πως δεν έχουν μόνο τα ζώα  κατά τους θερμότερους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού υψηλότερα ποσοστά σύλληψης. H πιθανότητα μιας γυναίκας την άνοιξη και το καλοκαίρι να έχει ωορρηξία και να συλλάβει είναι επίσης μεγαλύτερη. Η ιατρική κοινότητα θεωρεί ότι ο ήλιος και κατά συνέπεια η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσουν θετικά την ικανότητά της σύλληψης. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα μεσογειακών χωρών, όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη στο Λίβερπουλ και παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, τα ποσοστά σύλληψης αυξήθηκαν από 7,5% το χειμώνα σε 15,7% το καλοκαίρι.
Ιστορικά, οι τάσεις εμφανίζουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις εποχές. Σήμερα οι ερευνητές βλέπουν αυτή την τάση και στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Περισσότερες πληροφορίες για την εξωσωματική, μπορείτε να διαβάσετε και σε προηγούμενο άρθρο μας Εξωσωματική Γονιμοποίηση Αιτίες & Στάδια.

Όπως προκύπτει από την έρευνα: Η εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα και η ολοκλήρωση μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης είναι υψηλότερη κατά 16% στη διάρκεια των μηνών με περισσότερο φως της ημέρας. Επομένως, το ποσοστό ηλιοφάνειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φαίνεται να έχει σπουδαιότητα.

Πλεονεκτήματα εξωσωματικής το καλοκαίρι

Δείτε επίσης αναλυτικά στο επιστημονικό άρθρο για την εξωσωματική γονιμοποίηση όλα όσα θέλετε να μάθετε

Share This Story:

Σχετικά  άρθρα