Ανδρικές εξετάσεις

Ανδρικές εξετάσεις

Σπερμοδιάγραμμα

Πραγματοποιείται μετά από 3-5 μέρες αποχής από σεξουαλική δραστηριότητα. Το σωστό είναι η λήψη να πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο μετά από σαφείς οδηγίες. Η εμπειρία του ειδικού που θα πραγματοποιήσει την ανάλυση έχει μεγάλη σημασία. Διαβάστε επίσης για τα Αίτια Υπογονιμότητας.

Η ανάλυση σπέρματος πρέπει να γίνεται μονάχα σε εξειδικευμένο εργαστήριο/κλινική όπου ακολουθούνται οι προδιαγραφές και τα κριτήρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Τα βασικά ερωτήματα στα οποία μας απαντά το σπερμοδιάγραμμα είναι:
  • Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων (συγκέντρωση)
  • Η κινητικότητα
  • Η μορφολογία
  • Ενδείξεις φλεγμονής (παρουσία λευκοκυττάρων)

Κατακερματισμός του DNA (DNA Fragmentation Test)

Η γενετική ακεραιότητα των σπερματοζωαρίων θεωρείται απαραίτητη για το σχηματισμό και τη φυσιολογική ανάπτυξη ενός εμβρύου. Υψηλό ποσοστό κατακερματισμού του DNA στα σπερματικά κύτταρα, πάνω από 30%, υποδηλώνει μέτρια ως κακή γονιμότητα και μπορεί να ευθύνεται για ανδρική υπογονιμότητα στις καταστάσεις εκείνες που οι συμβατικές παράμετροι σπέρματος που αναφέρονται παραπάνω είναι φυσιολογικές.

Δεν το προτείνουμε συστηματικά διότι οι έως τώρα μελέτες δεν έχουν αποδείξει ότι κάποια συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να βελτιώσει τον ποσοστό κατακερματισμού. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι υπό συζήτηση και χρειάζεται προσοχή πριν τις προτείνουμε στον ασθενή μας.

Γενετικές εξετάσεις

Σε όλους τους άντρες ζητείται ο καρυότυπος και η κυστική ίνωση. Σε περιπτώσεις σοβαρής ολιγοσπερμίας πρέπει να διενεργείται έλεγχος των μικροελλείψεων του χρωμοσώματος Υ.

Καλλιέργεια σπέρματος

Επίσης, σε όλους τους άντρες ζητείται η καλλιέργεια σπέρματος. Πρόκειται περί μικροβιολογικής ανάλυσης του σπέρματος για την αναζήτηση αερόβιων και αναερόβιων μικροβίων. Συγκεκριμένα, είναι εξέταση ρουτίνας και γίνεται σε όλους παρόλο που είναι γνωστό ότι η ευαισθησία της μεθόδου είναι χαμηλή. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε συχνά ψευδώς θετικά αποτελέσματα, (παρουσία μικροβίου όταν στην πραγματικότητα δεν υπάρχει) λόγω επιμόλυνσης του δείγματος και ψευδώς αρνητικά (αρνητικό αποτέλεσμα παρόλη την παρουσία μικροβίου).

Η ερμηνεία της εξέτασης θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Υπέρηχος οσχέου

Σε περιπτώσεις παθολογικού σπερμοδιαγράμματος είναι απαραίτητο να γίνεται υπέρηχος οσχέου και εκτίμηση από ουρολόγο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα από συμπτώματα μιας νεοπλασίας οσχέου είναι η μείωση της ποιότητας του σπέρματος.

Διαβάστε επίσης το χρήσιμο άρθρο μας σχετικά με τα Ποσοστά επιτυχίας εξωσωματικής & σπερματέγχυσης.

Share This Story: