5 Στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες στην εξωσωματική.

Πώς διαχειριζόμαστε το στρες κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Το στρες στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι κάτι που δυστυχώς καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλά ζευγάρια. Ενώ μπορούν να γίνουν γενικές υποθέσεις σχετικά με τα επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, η εμπειρία για τους ασθενείς με υπογονιμότητα είναι προσωπική και μοναδική. Κάθε ασθενής βιώνει το άγχος διαφορετικά με βάση τη δική του προσωπικότητα και τις εμπειρίες της ζωής του.

Στρες στην εξωσωματική

Απροσδόκητες προκλήσεις

Έχει διαπιστωθεί ότι ο πρώτος κύκλος θεραπείας είναι ο πιο στρεσογόνος για τους ασθενείς, με την πιθανότητα υψηλών επιπέδων σύγχυσης, αμηχανίας και άγχους. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι πρόκειται για μια νέα εμπειρία. Στο πλαίσιο ενός κύκλου θεραπείας, οι ασθενείς βλέπουν την εξωσωματική γονιμοποίηση ως μια σειρά από στάδια που πρέπει να ολοκληρωθούν επιτυχώς πριν προχωρήσουν στην επόμενη φάση της θεραπείας. Στάδια: παρακολούθηση, λήψη ωαρίων, γονιμοποίηση, μεταφορά εμβρύων, περίοδος αναμονής και τεστ εγκυμοσύνης. Το επίπεδο άγχους, ανησυχίας και προσμονής αυξάνεται σε κάθε στάδιο, με αποκορύφωμα την περίοδο αναμονής. Οι ασθενείς έχουν επίγνωση της σημασίας αυτών των βασικών φάσεων της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης και η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα είναι συχνά ιδιαίτερα αγχωτική. Το στρες στην εξωσωματική δυστυχώς αποδεικνύεται και στατιστικώς.

Στρατηγικές αντιμετώπισης

Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών προσαρμόζεται καλά συναισθηματικά. Δε φαίνεται να υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τόσο στη συζυγική σχέση όσο και στην ατομική λειτουργικότητα. Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η κρίση της υπογονιμότητας μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιώσει τη συζυγική επικοινωνία και τη συναισθηματική οικειότητα. Τα ζευγάρια μπορεί να μάθουν δεξιότητες αντιμετώπισης και πρότυπα επικοινωνίας που προσφέρουν οφέλη για όλη τους τη ζωή.

Η προσέγγισή μας στο ταξίδι σας είναι προσωπική και εξατομικευμένη. Γνωρίζουμε ότι η ιστορία σας, οι πεποιθήσεις και οι στόχοι σας είναι διαφορετικοί.

Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε  και να αντιμετωπίσετε το στρες στην εξωσωματική γονιμοποίηση:

1. Συγκεντρώστε πληροφορίες και σχεδιάστε εκ των προτέρων.

Η σωστή λήψη αποφάσεων προϋποθέτει καλή εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά με το σώμα σας, τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και την κλινική/το πρόγραμμα θεραπείας σας. Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια εμπειρία που προκαλεί άγχος. ‘Ενα από τα καλύτερα αντίδοτα για το άγχος είναι η πληροφόρηση και η γνώση. Όσο περισσότερα γνωρίζετε και κατανοείτε για τη διαδικασία, τόσο λιγότερο άγχος θα νιώθετε.

2. Προετοιμαστείτε για τη λήψη αποφάσεων.

Θα χρειαστεί να αποφασίσετε, μαζί με τον γιατρό σας, πόσα έμβρυα θα μεταφερθούν, μεγιστοποιώντας παράλληλα τις πιθανότητες εγκυμοσύνης και ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα πολλαπλής εγκυμοσύνης. Θα πρέπει επίσης να αποφασίσετε τι θα κάνετε με τα επιπλέον ωάρια, δηλαδή να τα καταψύξετε, να τα διαθέσετε ή να τα δωρίσετε.

Στρες στην εξωσωματική

3. Φροντίστε την ψυχική σας υγεία και τη σχέση σας.

Ένας μακροχρόνιος αγώνας με την υπογονιμότητα μπορεί να έχει επηρεάσει το πώς αισθάνεστε για τον εαυτό σας, τη συζυγική σας σχέση ή/και τη σχέση σας με τους άλλους, προκαλώντας δυσφορία, απομόνωση . Θα θελήσετε να είστε σε καλή συναισθηματική κατάσταση και να έχετε τη σχέση σας σε στέρεο έδαφος πριν ξεκινήσετε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Διευκολύνετε την επικοινωνία με τον σύντροφό σας, ορίζοντας ένα χρονικό διάστημα για να μιλήσετε για την εξωσωματική γονιμοποίηση, όπως 20 λεπτά την ημέρα, και στη συνέχεια ίσως να βάζατε στην άκρη τη συζήτηση για την υπογονιμότητα. Συζητήστε εκ των προτέρων τις ελπίδες και τις προσδοκίες σας ο ένας από τον άλλον κατά τη διάρκεια του κύκλου. Η έμπειρη σε Ψυχολόγος της Gyn Care μπορεί να σας βοηθήσει στη διερεύνηση αυτών των θεμάτων και στην αντιμετώπιση του στρες στην εξωσωματική. Εξάλλου, η ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς συνιστάται στην κατευθυντήρια γραμμή θεραπείας της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

4. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί να είναι το καλύτερο στήριγμά σας ή μπορεί να είναι το χειρότερο.

Αποφασίστε εκ των προτέρων σε ποιους θα μιλήσετε για τη διαδικασία προσδιορίζοντας ποιοι θα σας δώσουν την υποστήριξη που χρειάζεστε. Εκ των υστέρων, οι ασθενείς συχνά εύχονται να μην το είχαν πει σε τόσους πολλούς ανθρώπους από την αρχή, καθώς αυτό μερικές φορές αυξάνει την πίεση.

5. Προσδιορίστε τις καταστάσεις που σας προκαλούν στρες στην εξωσωματική.

Κάθε άτομο βιώνει το στρες στην εξωσωματική με διαφορετικούς τρόπους, οπότε είναι χρήσιμο να προσδιορίσετε από πού μπορεί να προέρχεται. Για κάποιους, μπορεί να είναι μόνο το να πηγαίνουν στην κλινική για παρακολούθηση, για άλλους μπορεί να είναι οι ενέσεις. Το να προβλέψετε εκ των προτέρων από πού μπορεί να προέρχεται το δικό σας στρες θα βοηθήσει στην ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης. Για παράδειγμα, οι γυναίκες μπορεί να χρειάζονται συζήτηση και υποστήριξη, ενώ οι άνδρες μπορεί να προτιμούν να ασχοληθούν με μια δραστηριότητα ή ένα χόμπι για να το αντιμετωπίσουν. Το να μάθετε να αποδέχεστε τις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ο καθένας σας χειρίζεται και αντιμετωπίζει τα συναισθήματά του μπορεί να μειώσει τις συγκρούσεις. Επιπλέον, η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους ανακούφισης από τα αρνητικά συναισθήματα, αν και το επίπεδο έντασης της άσκησης μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί κατά τη διάρκεια του κύκλου θεραπείας. Τα μαθήματα διαχείρισης του άγχους/ στρες, και τεχνικές νου/σώματος, όπως οι ασκήσεις αναπνοής και η πρακτική διαλογισμού mindfulness συμβάλλουν στη διαχείριση αυτών των συναισθημάτων κατά τη θεραπεία.

Η περίοδος αναμονής 10-14 ημερών μεταξύ της μεταφοράς και της λήψης του αποτελέσματος του τεστ εγκυμοσύνης περιγράφεται συχνά ως το πιο δύσκολο μέρος του κύκλου.

Καλό θα ήταν να σκεφτείτε πώς θα γεμίσετε τον χρόνο σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και στη συνέχεια, να επιλέξετε που επιθυμείτε να βρίσκεστε όταν λάβετε τα αποτελέσματα (πιθανότατα όχι στη δουλειά) και αν θέλετε να είστε μαζί με το σύντροφο σας για να μάθετε τα νέα.

Είναι σημαντικό να κοιτάτε μπροστά καθώς προετοιμάζεστε για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Εξετάστε τα όρια σας καθώς ξεκινάτε τη διαδικασία. Είναι εύκολο να γνωρίζετε πώς θα αισθανθείτε αν η θεραπεία είναι επιτυχής και μείνετε έγκυος. Ωστόσο, πρέπει επίσης να καταλάβετε ότι αν δεν πετύχετε την επίτευξη εγκυμοσύνης, δεν μπορείτε να ξεφύγετε από τη θλίψη, την απώλεια και την απογοήτευση που αποτελούν μέρος της διαδικασίας.

Η Ροζίνα Παλαιολόγου, εξειδικευμένη Ψυχολόγος Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας σε θέματα υπογονιμότητας θα σας παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Μαζί μπορείτε να αντιμετωπίσετε το στρες στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Επισκεφθείτε το YouTube channel μας για να δείτε όλα τα video της Ροζίνας Παλαιολόγου. Μπορείτε να τα βρείτε και στο site της Gyn Care.

Share This Story:

Σχετικά  άρθρα