8 μύθοι για την εγκυμοσύνη

Απαντήσεις σε γνωστούς μύθους για την εγκυμοσύνη.

Εδώ και αιώνες η εγκυμοσύνη περιβάλλεται από μύθους, δεισιδαιμονίες, παραμύθια και από πλήθος παραπλανητικών “πληροφοριών” που δυστυχώς παραμένουν ζωντανές ακόμα και στις μέρες μας, με αποτέλεσμα οι μέλλουσες μητέρες να ακούνε λανθασμένες συμβουλές είτε απο άλλες γυναίκες που είχαν μια εγκυμοσύνη , έιτε απο το περιβάλλον και κυρίως μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που περνούν διάφορες απόψεις απο γενιά σε γενιά αναπαράγοντας μύθους. Η αλήθεια βρίσκεται μόνο στην επιστήμη…

Μύθος: Η έγκυος δεν πρέπει να κάθεται σταυροπόδι, να σκύβει.

Αλήθεια: Ο τρόπος που θα καθίσει ή θα κινηθεί μία έγκυος δεν έχει καμία σημασία, αρκεί να αισθάνεται άνετα και να μην πιέζεται.

Μύθος: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα πρέπει να μένει στο κρεβάτι.

Αλήθεια: Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια, αλλά η πιο όμορφη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Μία έγκυος μπορεί άνετα να εργαστεί και γενικά να ακολουθεί τις καθημερινές της δραστηριότητες. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις δύσκολης εγκυμοσύνης ενδεχομένως να απαιτηθεί η απουσία από την εργασία της για κάποιο χρονικό διάστημα ή η παραμονή της στο κρεβάτι . Οι μετακινήσεις και τα ταξίδια δεν αποτελούν κίνδυνο σε μία εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα.

Μύθος: Η στρογγυλή κοιλιά σημαίνει ότι το έμβρυο είναι κορίτσι.

Αλήθεια: Το μέγεθος και το σχήμα της κοιλιάς της εγκύου δεν δείχνουν σε καμία περίπτωση το φύλο του μωρού ή το είδος τοκετού που θα έχει. Κάθε γυναικείο σώμα είναι διαφορετικό και η κύηση διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Μύθος: Οι καούρες εκδηλώνονται όταν το μωρό βγάζει μαλλιά.

Αλήθεια: Οι καούρες που νιώθει κατά το τρίτο τρίμηνο μία έγκυος οφείλονται στην πίεση που ασκείται στο στομάχι της λόγω της αύξησης του μεγέθους της μήτρας, που έχει σαν αποτέλεσμα την αλλαγή στην πέψη της γυναίκας. Τα όξινα γαστρικά υγρά ανεβαίνουν στον οισοφάγο και έτσι εμφανίζεται το σύμπτωμα της καούρας από γαστρίτιδα και οισοφαγίτιδα.

Μύθος: Η έγκυος πρέπει να τρώει για δύο.

Αλήθεια: Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Η έγκυος πρέπει να τρώει μικρές ποσότητες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η σύσταση του μαιευτήρα για ορισμένο βάρος σε μία έγκυο γυναίκα δεν είναι θέμα αισθητικής αλλά υγείας της εγκύου και επομένως της κύησης και της καλής έκβασης αυτής.

Μύθος: Αν δεν ικανοποιηθεί η λιγούρα της εγκύου, θα αποβάλει.

Αλήθεια: Η επιθυμία μιας εγκυμονούσας να φάει κάτι γευστικά ιδιαίτερο ή να συνδυάσει τροφές αντίθετων γεύσεων είναι καθαρά αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών που συντελούνται κατά τη διάρκεια της κύησης οι οποίες επηρεάζουν τη σύνθεση του σάλιου. Η μη ικανοποίηση της λιγούρας της δεν έχει καμία επίπτωση στην κύηση και το μωρό, παρά μόνο στη διάθεση της εγκύου.

Μύθος: Απαγορεύεται η επαφή με ζώα κατά την κύηση.

Αλήθεια: Τα κατοικίδια δεν αποτελούν κίνδυνο σε μία εγκυμοσύνη εφ’ όσον είναι εμβολιασμένα και η έγκυος λαμβάνει τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Μύθος: Η έγκυος πρέπει να απέχει από το σεξ.

Αλήθεια: Οι ερωτικές επαφές με τον σύντροφο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αποτελούν κίνδυνο για αυτήν εάν η κύηση είναι ομαλή και το επιτρέπει ο μαιευτήρας.