Υστεροσκοπική χειρουργική

Τι είναι και πότε γίνεται

Γενικά η υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων γυναικολογικών προβλημάτων, όσο και στη διερεύνηση της υπογονιμότητας.

Η κύρια ένδειξη της υστεροσκόπησης είναι η ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας, όπου απαιτείται εκτίμηση της παθολογίας της ενδομητρικής κοιλότητας και αποκλεισμός κακοήθειας. Μη φυσιολογική αιμόρροια μπορεί να είναι αποτέλεσμα ορμονικής ανισορροπίας, ή να οφείλεται σε ύπαρξη καλοήθων όγκων, όπως πολύποδες και ινομυώματα, ξένου σώματος (κυρίως σπιράλ), σε χορήγηση ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης σε γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας, σε χορήγηση ταμοξιφαίνης ή σε παρουσία καρκίνου του ενδομητρίου.

Με την υστεροσκόπηση η διάγνωση όλων αυτών των καταστάσεων γίνεται με ευχέρεια και ακρίβεια υπό άμεση όραση, ενώ είναι δυνατή η λήψη βιοψίας, εάν υπάρχει ένδειξη. Η υψηλή ευαισθησία της μεθόδου την καθιέρωσε ως τον ‘χρυσό κανόνα’ στη διάγνωση των ενδομητρίων παθήσεων και τείνει να αντικαταστήσει την κλασική απόξεση του ενδομητρίου.

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να διερευνηθούν ή να θεραπευθούν με την υστεροσκόπηση είναι η υπερβολικά επώδυνη έμμηνος ρύση, η μη τακτική ή ασυνήθιστα ελαφριά έμμηνος ρύση, οι μορφολογικές ανωμαλίες της μήτρας όπως το διάφραγμα, οι καθ’ έξιν αποβολές και ο πυελικός πόνος.

Κατά τη διερεύνηση του υπογόνιμου ζεύγους με τη βοήθεια της υστεροσκόπησης μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για τη μορφολογία και το μέγεθος της ενδομητρικής κοιλότητας, καθώς επίσης και για την ποιότητα του ενδομητρίου, του χώρου δηλαδή εμφύτευσης του εμβρύου και φιλοξενίας του κυήματος.

Η υστεροσκόπηση είτε διαγνωστική είτε χειρουργική, πρέπει να γίνεται στο πρώτο ήμισυ του κύκλου της γυναίκας και συγκεκριμένα μεταξύ 6ης και 10ης ημέρας της περιόδου. Αν επιτευχθεί η υστεροσκόπηση, πέραν αυτών των χρονικών ορίων, κρίνεται αναξιόπιστη και οδηγεί τον γιατρό σε εσφαλμένα συμπεράσματα.

Πως γίνεται

Κατά τη διαγνωστική υστεροσκόπηση ιατρείου, η ασθενής τοποθετείται σε θέση λιθοτομίας (η συνήθης γυναικολογική θέση) και στη συνέχεια χωρίς την τοποθέτηση κολποδιαστολέων ή άλλων εργαλείων εισάγεται το υστεροσκόπιο διαμέσου του κόλπου και του τραχήλου στην ενδομήτρια κοιλότητα.

Γίνεται διαδοχικά επισκόπηση του τραχηλικού αυλού, πανοραμική απεικόνιση της ενδομήτριας κοιλότητας, εντοπισμός των σαλπιγγικών στομίων και λεπτομερής εξέταση όλων των παθολογικών εστιών της ενδομήτριας κοιλότητας

Πρόκειται για μια πραγματικά εντυπωσιακή διαδικασία, καθώς η ασθενής είναι σε θέση να παρακολουθεί την εξέταση στην οθόνη και να ενημερώνεται από τον γιατρό για τα ευρήματα κατά τη διάρκειά της. Μετά το τέλος της εξέτασης η ασθενής αποχωρεί από το ιατρείο, όπως μετά από οποιαδήποτε συνήθη γυναικολογική εξέταση.

Η υστεροσκόπηση είναι μια εντυπωσιακή μέθοδος η οποία στα χέρια εξειδικευμένων γιατρών είναι ένα υπερπολύτιμο εργαλείο που μπορεί να επιλύσει δύσκολα προβλήματα της γυναίκας με ελάχιστη καταπόνησή της αφού γίνεται χωρίς επώδυνες τομές και χωρίς να απαιτείται νοσηλεία.

Είδη υστεροσκόπησης

Για τον έλεγχο του εσωτερικού της μήτρας θεωρείται τεχνική ακριβής και πλεονεκτεί έναντι της υστεροσαλπιγγογραφίας και της διαγνωστικής απόξεσης της κοιλότητας της μήτρας (ενδομήτριο). Αυτό διότι αποφεύγεται η τυφλή προσέγγιση (απόξεση) και η ακτινοβολία (υστεροσαλπιγγογραφία).

Η διαγνωστική υστερόσκοπηση και η τρισδιάστατη υπερηχογραφία αποτελούν μεθόδους για ανίχνευση της παθολογίας της μήτρας. Οι εξετάσεις αυτές είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται σε γυναίκες που έχουν στο ιστορικό τους αποβολές η ετοιμάζονται να μπουν σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η επιστημονική εγκυρότητα και η αξιοπιστία των μεθόδων αυτών έχει. σαν αποτέλεσμα την αποφυγή ακόπων επεμβάσεων, την όσο το δυνατόν μικρότερη ταλαιπωρία της γυναίκας δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μία μελλοντική εγκυμοσύνη.

Ενδείξεις διαγνωστικής υστεροσκόπησης

Κύρια ένδειξη είναι η αξιολόγηση του ενδομητρίου και η ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας (μητρορραγία) ή η παράταση της περιόδου της γυναίκας (μηνορραγία) ή τέλος οι διαταραχές περιόδου της γυναίκας. Αυτές μπορεί να οφείλονται σε ορμονικές μεταβολές (δυσλειτουργικές αιμορραγίες) ή σε ύπαρξη ξένων σωμάτων (ενδομήτριο σπείραμα) ή σε ύπαρξη πολυπόδων, ινομυωμάτων ή τέλος σε ύπαρξη κακοήθειας. Σημαντικός επίσης είναι ο ρόλος της διαγνωστικής υστεροσκόπησης στον έλεγχο της υπογονιμότητας αφού μπορεί να διαγνώσει παθολογικές καταστάσεις όπως οι συγγενείς ανωμαλίες (διαπλαστικές) της μήτρας, οι συμφύσεις και τα διαφράγματα.

Η χειρουργική υστεροσκόπηση αποτέλεσε αλματώδη εξέλιξη στον τομέα της γυναικολογικής ενδοσκόπησης αφού επιτυγχάνεται το ύψιστο χειρουργικό αποτέλεσμα χωρίς χειρουργικές τομές, χωρίς ράμματα. Η ασθενής νοσηλεύεται μόνο για λίγες ώρες, δεν ταλαιπωρείται όπως σε άλλες  επεμβάσεις και επιστρέφει την ίδια μέρα στις καθημερινές της δραστηριότητες.

Η μέθοδος αυτή με την χρήση ειδικών εργαλείων, καταφέρνει σε ελάχιστο χρόνο να καθαρίσει το εσωτερικό της μήτρας από πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις, όσο το δυνατόν ατραυματικά, αναπλάθοντας έτσι το εσωτερικό στρώμα της μήτρας (ενδομήτριο). Κατά αυτόν τον τρόπο, αυξάνονται οι πιθανότητες εγκυμοσύνης, το έμβρυο βρίσκει πρόσφορο έδαφος να εμφυτευθεί αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά επιτυχούς έκβασης της κύησης.

Η υστεροσκοπική χειρουργική διακρίνεται σε:

Αφορά βιοψία ενδομητρίου λύση απλών συμφύσεων και αφαίρεση σπειραμάτων και μικρών πολυπόδων

Αφορά αφαίρεση ινομυωμάτων στην κοιλότητα της μήτρας (υποβλεννογόνια), αφαίρεση μεγάλων πολυπόδων, διόρθωση διαπλαστικών ανωμαλιών μήτρας (εκτομή διαφραγμάτων διθάλαμης μήτρας), λύση εκτεταμένων συμφύσεων και τέλος καταστροφή του ενδομητρίου σε γυναίκες με σοβαρές αιμορραγίες.

Η υστεροσκόπηση εκτελείται από τους ιδιαίτερα έμπειρους γυναικολόγους χειρουργούς του ινστιτούτου οι οποίοι έχουν εξειδικευτεί στο εξωτερικό στη συγκεκριμένη μέθοδο.