Τεστ ΠΑΠ

Tι είναι το τεστ ΠΑΠ;

Το τεστ Παπανικολάου είναι μία απλή εξέταση, κατά την οποία εξετάζεται ο τράχηλος της μήτρας για να διαπιστωθούν τυχόν προκαρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις. Η επιστήμη αλλά και ολόκληρος ο κόσμος οφείλει την ανακάλυψη του τεστ Παπ η αλλιώς τεστ Παπανικολάου στον Γεώργιο Παπανικολάου, τον Έλληνα γιατρό και βιολόγο που κατά τη διάρκεια των επιστημονικών του ερευνών στην Αμερική ανακάλυψε την πρωτότυπη για την εποχή μέθοδο των επιχρισμάτων. Εφήρμοσε την τεχνική το 1923 αρχικά για τη μελέτη των φυσιολογικών γεννητικών λειτουργιών και στη συνέχεια για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας.

Είναι απαραίτητο να γίνεται;

Η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου είναι σωτήρια για τη γυναίκα. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στον γυναικείο πληθυσμό. Ωστόσο, μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ που δείχνει εάν υπάρχουν ύποπτες αλλοιώσεις των κυττάρων για νεοπλασία και οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σε γυναίκες που δεν ελέγχονται τακτικά με τεστ Παπανικολάου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αναπτύσσεται δίχως να γίνει αντιληπτός καθώς δεν ακολουθείται από συμπτώματα. Όταν τα συμπτώματα εμφανιστούν, η νόσος θα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Με το τεστ ΠΑΠ μπορούν επίσης να ανιχνευτούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή λοιμώξεις. Επιπλέον, πέρα από τον εντοπισμό μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο και στον ενδοτράχηλό της γυναίκας με το τεστ Παπανικολάου μπορούν να εντοπιστούν κολπίτιδες, τραχηλίτιδες και μολύνσεις.

Πότε πρέπει να ξεκινήσει μία γυναίκα το τεστ ΠΑΠ;

Η πρώτη εξέταση πρέπει να γίνεται 2 χρόνια μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή ή από την ηλικία των 21 ετών.

Πώς γίνεται η λήψη;

Η γυναίκα ξαπλώνει στη γυναικολογική καρέκλα, όπως για την κλασσική γυναικολογική εξέταση. Με τη βοήθεια του κολποδιαστολέα  εξετάζεται ο τράχηλος και στη συνέχεια λαμβάνεται το επίχρισμα. Στο ιατρείο μας λαμβάνουμε το Thin Prep οποίο μας δίνει και τη δυνατότητα ταυτοποίησης του HPV αν χρειαστεί.

Πονάει η εξέταση;

Είναι παντελώς ανώδυνο.

Είναι ανησυχητικό το αίμα μετά;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να παρατηρηθεί λίγο αίμα, μετά τη λήψη του τεστ Παπ, το οποίο όμως θα σταματήσει μετά από μερικές ώρες

Σε ποια φάση του κύκλου πρέπει να γίνεται;

Η γυναίκα πρέπει να φροντίζει να είναι εκτός περιόδου.

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία;

Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση;

Τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και με την προϋπόθεση ότι είναι φυσιολογικό.