Πόνος στον τοκετό & Ωκυτοκίνη

Ο πόνος στον τοκετό είναι μια ανησυχία πολλών γυναικών που διανύουν τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης τους.

Σας προβληματίζει ο φόβος τοκετού; Η Ωκυτοκίνη μειώνει το στρες, σας ηρεμεί και βοηθάει με τον πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Γράφουμε αυτό το άρθρο με αφορμή τις ανησυχίες φίλης της κοινότητας μας στο Facebook, της Χ, για τον πόνο στον τοκετό.  Η Χ. έδωσε τον δικό της αγώνα για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη και πλέον διανύει την 31η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της.

Καθώς περνάει ο καιρός, η φίλη μας έχει παρατηρήσει τον εαυτό της να βιώνει φόβο τοκετού. Όμως, αυτό που δε γνώριζε είναι πως την ώρα του τοκετού, στην πρώιμη φάση της λοχείας και στη γαλουχία το σώμα της γυναίκας παράγει την Ωκυτοκίνη, η αλλιώς την “ορμόνη της αγάπης”. 

πόνος-στον-τοκετό-gyn-care

Φωτογραφία του Brett Jordan.

Ο πόνος στον τοκετό είναι κάτι που το γυναικείο σώμα μπορεί να ανεχθεί. Σε αυτό βοηθά η έκκριση ορμονών, όπως:

  • Ωκυτοκίνη (ορμόνη της αγάπης)
  • Βήτα-ενδορφίνες (οι ορμόνες της ευχαρίστησης)
  • Επινεφρίνη & Νορεπινεφρίνη (οι ορμόνες του ενθουσιασμού)
  • Προλακτίνη (ευθύνεται για την ανάπτυξη των μαστών και την παραγωγή γάλακτος)

Λοιπόν, ας εστιάσουμε στην επίδραση της Ωκυτοκίνης…

Η Ωκυτοκίνη είναι η ορμόνη της αγάπης, την απελευθερώνουν, η σεξουαλική επαφή, ο τοκετός και ο θηλασμός. Θα σας κάνει να νιώσετε πιο στοργική και ανιδιοτελής, ενώ η κύρια λειτουργία της στον τοκετό είναι να προκαλεί συσπάσεις. Θα έχετε ένα κύμα Ωκυτοκίνης στο τελικό στάδιο, οπότε αν έχετε φυσιολογικό τοκετό θα σας βοηθήσει μαζί με την ώθηση. Συλλογιστείτε ότι προς το τέλος του τοκετού, ο αριθμός των υποδοχέων Ωκυτοκίνης της μήτρας αυξάνεται έως και 200 φορές! Επιπλέον, είναι εντυπωσιακό ότι και το μωρό σας θα παράγει Ωκυτοκίνη πριν και κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Η Ωκυτοκίνη παραμένει και μετά τον τοκετό, βοηθώντας σας να αισθάνεστε πιο χαλαρή και να δεθείτε με το μωρό σας

Με άλλα λόγια, αυτό το νευροπεπτίδιο εξασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια τόσο τη δική σας όσο και του νεογέννητου. Επίσης, ελέγχει την έναρξη δεσμού μητέρας-βρέφους και τις συναισθηματικές αντιδράσεις της μητέρας προς το παιδί. Πέραν αυτού, εξασφαλίζει την επιβίωση του είδους μας. Αν ο πόνος στον τοκετό ήταν τόσο τρομερός όσο ίσως τον φαντάζεστε αυτήν τη στιγμή, το πιθανότερο σενάριο είναι να είχαμε εξαφανιστεί!

Αντίστοιχα, στη γαλουχία, η Ωκυτοκίνη ενεργοποιεί το αίσθημα της γονικής φροντίδας, τροποποιώντας τη φυσιολογία και την ανατομία του μητρικού εγκεφάλου.

πόνος-στον-τοκετό-gyn-care-baby-feet

Φωτογραφία του Manuel Schinner.

Ο πόνος στον τοκετό είναι απόλυτα φυσιολογικό να σας αγχώνει.

Εξάλλου, συμβαίνουν τόσες πολλές ξαφνικές αλλαγές στο σώμα σας. Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας είναι να σας δείξετε συμπόνια και κατανόηση. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει και τα αρνητικά συναισθήματα. Έπειτα, θα μπορούσατε να εντοπίσετε το εκάστοτε συναίσθημα στο σώμα σας. Το λεγόμενο “πλάκωμα” στο στήθος, ο “κόμπος” στο στομάχι, είναι μερικά από τα σημάδια που θα σας δώσει το σώμα σας. Ο φόβος τοκετού είναι ένα αρνητικό συναίσθημα που δε θα κρατήσει για πάντα.

Η φροντίδα της ψυχικής υγείας της γυναίκας στη διάρκεια ενός κύκλου εξωσωματικής, κατά την κύηση και τη λοχεία είναι μια πολύτιμη παροχή στις ασθενείς μας. 

Η Ροζίνα Παλαιολόγου, Ψυχολόγος Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας & Mindfulness Teacher, είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Gyn Care. Συνοπτικά, ο ρόλος της είναι να υποστηρίξει ζευγάρια στο ταξίδι προς τη γονεϊκότητα. Μέσω της θεραπείας και με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου Mindfulness-Based Stress Reductions (MBSR), επιτυγχάνει τη μείωση του στρες και αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Επιπρόσθετα, μεριμνεί για την εκπαίδευση της εγκύου στην ανάπτυξη συναισθηματικής ανθεκτικότητας, προλαμβάνοντας την πιθανότητα επιλόχειου κατάθλιψης.

Δείτε τα βιντεο της Ροζίνας Παλαιολόγου.

Τέλος, σας καλούμε να μοιραστείτε με την επιστημονική μας ομάδα τις δικές σας ανησυχίες, με μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook. Θα σας δώσουμε λύσεις στα άρθρα που θα ακολουθήσουν!

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Share This Story:

Σχετικά  άρθρα