(+30) 2107777755, (+30) 2107713233|info@gyn-care.gr
ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΣ – ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ 2019-02-08T11:22:47+00:00

Κλιμακτήριος, Εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση είναι η μόνιμη διακοπή της εμμήνου ρύσεως που εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες εξαντλήσουν τα ωάριά τους και δεν εκκρίνουν πλέον τις ορμόνες που ενέχονται στον έμμηνο κύκλο (Οιστρογόνα-Προγεστερόνη).

Πρόκειται για ένα φυσιολογικό και αναμενόμενο γεγονός στη ζωή της γυναίκας που σηματοδοτεί τη μετάβαση από την περίοδο που είναι ικανή για αναπαραγωγή στην μη αναπαραγωγική περίοδο. Θεωρείται ότι μια γυναίκα έχει μπεί στην εμμηνόπαυση όταν η έμμηνος ρύση έχει σταματήσει για ένα έτος λόγω ανεπάρκειας των ωοθηκών.

Οποιαδήποτε κολπική αιμόρροια ένα έτος μετά την τελευταία έμμηνο ρύση απαιτεί άμεση ιατρική διερεύνηση.

Τα χρόνια πριν την εμμηνόπαυση, που χαρακτηρίζονται από αλλαγές των φυσιολογικών ωοθυλακιορρηκτικών κύκλων (ανοωθυλακιορρηξία-αλλαγές στη διάρκεια του κύκλου) χαρακτηρίζονται ως περιεμμηνόπαυσιακά χρόνια και συχνά περιλαμβάνουν την ηλικία από τα 40-50 έτη.

Με βάση την Μassachusetts Women’s Health Study:

 • Μέση ηλικία έναρξης περιεμμηνόπαυσης: 46 έτη

 • Ηλικία έναρξης για το 95% των γυναικών: 39-51

 • Μέση διάρκεια περιεμμηνόπαυσης: 5 έτη

 • Διάρκεια για το 95% των γυναικών: 2-8 έτη

 • Μέση ηλικία εμμηνόπαυσης: 51,3 έτη

Η ηλικία της εμμηνόπαυσης ΔΕΝ σχετίζεται με την ηλικία εμμηναρχής, τη λήψη αντισυλληπτικών ή κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες. Φαίνεται ότι οι καπνίστριες έχουν εμμηνόπαυση 1,5 έτη νωρίτερα-ακόμα και οι πρώην καπνίστριες.

Νωρίτερα εμμηνόπαυση έχουν ακόμα οι γυναίκες που υποσιτίζονται, οι χορτοφάγοι και όσες ζουν σε μεγάλο υψόμετρο. Φαίνεται επίσης ότι μητέρες και κόρες τείνουν να έχουν εμμηνόπαυση στην ίδια ηλικία.

Οι ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ της έλλειψης των ορμονών είναι ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ, ενοχλητικές για πολλές γυναίκες αλλά και ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ που αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, στεφανιαίας νόσου ή πιθανά νόσου Alzheimer.

Βραχυχρόνιες επιπτώσεις

Αγγειοκινητικές εξάψεις εκφράζει ένα σημαντικό ποσοστό μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών (περίπου 70% ), αλλά μόνο το 20% θα επηρρεαστεί τόσο ώστε να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

Ως έξαψη περιγράφεται ένα ξαφνικό αίσθημα θερμότητας στο άνω τμήμα του σώματος, που συνοδεύεται από ερύθημα προσώπου, λαιμού και θώρακα και λύεται με αίσθημα ψύχους και συχνά με ιδρώτα. Η διάρκεια του επεισοδίου μπορεί να ποικίλει από λίγα δευτερόλεπτα ως μερικά λεπτά και σπανιότατα ως μια ώρα.

Μπορεί να εμφανίζονται αραιά ή κάθε λίγα λεπτά. Είναι συχνότερα τη νύχτα, σε ζεστό περιβάλλον και σε περιόδους stress. Σε μερικές γυναίκες μπορεί να προηγείται κεφαλαλγία ή αίσθημα παλμών. Μπορεί να ξυπνάνε την γυναίκα πολλές φορές τη νύχτα, με αποτέλεσμα διαταραχές και της ποιότητας του ύπνου, χρόνια κόπωση, αδυναμία ανταπόκρισης στις καθημερινές υποχρεώσεις, ευερεθιστότητα, ίσως και κατάθλιψη.

Ατροφικές αλλαγές οδηγούν σε ποικιλία συμπτωμάτων που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής. Ξηρότητα κόλπου, κνησμός, δυσπαρεύνια ( πόνος κατά την σεξουαλική επαφή), ουρηθρίτιδα με δυσουρικά ενοχλήματα, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, ακράτεια ούρων μπορεί να είναι αποτελέσματα της ατροφίας του επιθήλιου της ουρογενετικής οδού από την χρόνια έλλειψη οιστρογόνων.

H μείωση του κολλαγόνου του δέρματος που οδηγεί σε ρυτίδωση και ξηροδερμία σχετίζεται με την έλλειψη οιστρογόνων, ενώ μπορεί ακόμα να παρατηρηθεί αραίωση της τρίχωσης στη μασχάλη και στο εφηβαίο και αντικατάσταση από τελική τρίχα του χνουδιού στο άνω χείλος και στο πηγούνι.

Μακροχρόνιες επιπτώσεις

Είναι τεκμηριωμένο ότι οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες εμφανίζουν αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα τόσο από οστεοπόρωση όσο και από στεφανιαία νόσο.

Η έλλειψη οιστρογόνων επιταχύνει τον ρυθμό οστικής απώλειας κατά 0,5-2% κατ΄έτος. Η απώλεια της οστικής μάζας οδηγεί σε μείωση της ανθεκτικότητας του σκελετού και αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Τα συχνότερα κατάγματα αφορούν στους σπονδύλους, στον αυχένα και στην κεφαλή του μηριαίου και στο περιφερικό άκρο της κερκίδας (κάταγμα Colles) και προκαλούνται ακόμα και μετά από μικρό τραύμα.

H συχνότητα σπονδυλικών καταγμάτων στις γυναίκες αυξάνει από 3% στην ηλικία των 50-54 ετών σε 40% στην ηλικία των 85-89 ετών. Ο κίνδυνος κατάγματος Colles είναι 10 φορές μεγαλύτερος σε γυναίκες 55 ετών σε σχέση με γυναίκες 35 ετών.

Η έλλειψη οιστρογόνων επηρεάζει τα λιπίδια του αίματος, οδηγώντας σε αύξηση την χοληστερόλη και την LDL – χοληστερόλη (κακή). Επίσης επηρεάζονται παράγοντες που συμμετέχουν στην πήξη του αίματος ενώ επηρεάζεται άμεσα το ενδοθήλιο των αγγείων.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να ερμηνεύουν την αύξηση της καρδιαγγειακής νόσου και της αθηροσκλήρυνσης της αορτής που παρατηρείται μετά την εμμηνόπαυση.

Η δράση των οιστρογόνων στον εγκέφαλο είναι νευροτροφική και νευροπροστατευτική και γι’αυτό σύνδρομα που περιλαμβάνουν έκπτωση διανοητικών λειτουργιών (π.χ. νόσος Alzheimer) πιθανά να σχετίζονται με την έλλειψη τους.

Η εμμηνόπαυση είναι μια απολύτως φυσιολογική βιολογική διαδικασία. Αν και συνεπάγεται το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας, η σεξουαλική ζωή μπορεί να παραμείνει υγιής για πολλά χρόνια μετά. Η επιβάρυνση που συνοδεύει την έλευση της εμμηνόπαυσης οφείλεται κυρίως στα δυσάρεστα συμπτώματα που εκδηλώνει η πλειονότητα των γυναικών.

Τα βασικότερα που εκδηλώνονται την περίοδο πριν την εμμηνόπαυση (μήνες ή και χρόνια πριν σταματήσει η περίοδος) είναι:

 • Ακανόνιστη περίοδος

 • Κολπική ξηρότητα

 • Εξάψεις

 • Νυχτερινή εφίδρωση

 • Προβλήματα στον ύπνο

 • Εναλλαγές στη διάθεση

 • Αύξηση βάρους/επιβράδυνση μεταβολισμού

 • Αδύναμα μαλλιά, ξηρό δέρμα

 • Απώλεια όγκου από το μαστό

Όταν αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα αυτά, καλό είναι η γυναίκα να επισκεφθεί το γιατρό της ώστε να σχεδιάσουν ένα εξατομικευμένο πλάνο πρόληψης και αντιμετώπισης.

Μετεμμηνοπαυσιακή αιμόρροια

Είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα που παρουσιάζουν οι περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και το συνδυάζουν με σοβαρές παθολογικές καταστάσεις.

Η περιεμμηνοπαυσιακή δυσλειτουργία της ωοθήκης τεκμηριώνεται με ένα σωστό ορμονικό έλεγχο, υπερηχογράφημα για πάχος ενδομητρίου και αρνητικό pap test.

Αυτά τεκμηριώνουν την πιο συχνή αιτία, που είναι η υποπαραγωγή προγεστερόνης με συνοδό υπερπλασία ενδομητρίου και αντιμετωπίζεται με το σωστό φαρμακευτικό σκεύασμα στη σωστή δόση, αποφεύγοντας έτσι τις πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις (αποξέσεις, υστερεκτομές κ.ά.).

Διάγνωση – Θεραπεία

Για την διάγνωση της εμμηνόπαυσης , αξιολογούνται τα συμπτώματα, τα οποία διαφέρουν από άτομο σε άτομο, και αφού γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις (ιστορικό για γονιδιακή επιβάρυνση καρκίνου, pap test, μαστογραφία, λιπίδια αίματος, μέτρηση οστικής μάζας και τέλος μια ενδελεχής κλινική εξέταση), προτείνεται η ανάλογη θεραπεία σύμφωνα με τις ανάγκες της γυναίκας.

Εάν η θεραπεία είναι ορμονική, υπάρχουν φυσικές ορμόνες (όμοιες με τις ανθρώπινες) – ζωικές ορμόνες (όμοιες εν μέρει με τις ανθρώπινες, από ούρα έγκυων φοράδων -premarin) – φυτικές ορμόνες (από σόγια, γλυκοπατάτα κ.ά.) – βιοπανομοιότυπες (κατασκευασμένες σε εργαστήρια αλλά τελείως όμοιες με τις ανθρώπινες) – τεχνητές ορμόνες (όμοιες εν μέρει με τις ανθρώπινες που «ξεγελούν» τους υποδοχείς του σώματος) – ορμονομιμητικές (δεν είναι ορμόνες αλλά είναι ουσίες που μιμούνται την ορμονική δράση) – εκλεκτικοί τροποποιητές οιστρογονικών υποδοχέων (SERMS) (ουσίες που επιλεκτικά δρουν σε ορισμένους υποδοχείς οιστρογόνων π.χ. οστά ή δεν δρουν σε άλλους υποδοχείς π.χ. Μαστός-μήτρα).

Και αν βέβαια η γυναίκα δεν θέλει να πάρει τίποτα από τα ανωτέρω, υπάρχει και η συμπτωματική μη ορμονική θεραπεία, δηλαδή αντιχολιστεριναιμικά φάρμακα για τη χοληστερίνη, και αντιοστεοπορωτικά για την οστεοπόρωση κ.ά.

Τέλος, υπάρχουν και μη ορμονικά φάρμακα για την ενοχλητική συμπτωματολογία, φάρμακα για τις εξάψεις, για την κατάθλιψη, την αϋπνία κ.ά.

Η σωστή επιλογή πρέπει να γίνει από τον θεράποντα που γνωρίζει τις θεραπευτικές επιλογές και τις ανάγκες της συγκεκριμένης γυναίκας.