Γυναικολογική εξέταση

Τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, κάθε γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται σε έναν Προληπτικό Γυναικολογικό Έλεγχο.

Είναι πολύ σημαντικός για την υγεία, την αρτιμέλεια και γονιμότητα καθεμίας. Μικρά προβλήματα που μπορούν να διαγνωστούν με τις γυναικολογικές εξετάσεις βρίσκονται σίγουρα σε αρχικά στάδια και είναι πλήρως αναστρέψιμα.

Στο ιατρείο διενεργούνται πλήρεις γυναικολογικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν:

Κατά τον προληπτικό έλεγχο λαμβάνεται πλήρες ιστορικό στο οποίο επισημαίνονται οι καταστάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα και θα πρέπει να ελεγχθούν ειδικά κατά τον γυναικολογικό έλεγχο.

Ο έλεγχος ξεκινάει με γυναικολογική εξέταση στην οποία επισκοπούνται το αιδοίο, τα χείλη και η είσοδος του κόλπου.

Κατόπιν γίνεται εισαγωγή του κολποδιαστολέα (αποστειρωμένη συσκευή η οποία απάγει τα κολπικά τοιχώματα).

‘Eτσι εξετάζεται ο κόλπος και ο τράχηλος.

Γίνεται παρατήρηση για τυχόν βλάβες, μολύνσεις, ασυνήθεις εκκρίσεις και ανατομικές ανωμαλίες. Σε περίπτωση που υπάρχουν ασυνήθεις εκκρίσεις που υποδηλώνουν μόλυνση, τότε συστήνεται καλλιέργεια κολπικού υγρού για την ανεύρεση και θεραπεία της μόλυνσης.

Γίνεται λήψη του τεστ ΠΑΠ από την είσοδο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αποστέλλεται στο εργαστήριο.

Σε περίπτωση προηγούμενων παθολογικών τεστ ΠΑΠ η εξέταση συνεχίζεται και συμπληρώνεται με κολποσκόπηση. Σε αυτή επισημαίνονται οι περιοχές που παρουσιάζουν βλάβη. Έπειτα λαμβάνονται οι απαραίτητες βιοψίες.

Η εξέταση συνεχίζεται με την υπερηχογραφική απεικόνιση των έσω γεννητικών οργάνων. Με τον υπέρηχο μετράμε τον όγκο της μήτρας, ο οποίος διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Παρατηρούμε την υφή και τη σύστασή της για την ανεύρεση τυχόν παθολογιών (ινομυώματα, πολύποδες κ.α.). Επίσης παρατηρούμε την ανατομία της για τυχόν ανωμαλίες (δίδελφος, δίκερος μήτρα κ.α.).

Κατόπιν ελέγχεται το ενδομήτριο (πάχος, σύσταση, κ.α.).

Η απεικόνιση των σαλπίγγων δεν είναι δυνατή, παρά μόνο σε παθολογικές καταστάσεις (υδροσάλπιγγα).

Στη συνέχεια απεικονίζονται οι ωοθήκες και μετράται ο όγκος τους. Επίσης, επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ωοθυλακίων κατά τη γόνιμη ηλικία.

Τέλος, ελέγχονται για τυχόν παθολογίες όπως κύστες, συμπαγή μορφώματα, μικτές κύστες κ.α.

Διαβάστε σχετικά: Έλεγχος & Παθήσεις Μαστού