Ενδομήτριο scratching

Ενδομήτριο scratching

Στο GynCare IVF προτείνουμε σε όλες τις ασθενείς μας το ενδομήτριο scratching (τραυματισμός) πριν από έναν κύκλο εξωσωματικής καθώς έχουμε δει φανερά ότι αυξάνεται το ποσοστό επιτυχίας.

Τι είναι το Ενδομήτριο Scratching;

Το ενδομήτριο είναι ένα λεπτό στρώμα κυττάρων που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας. Το έμβρυο όταν δημιουργείται και γίνεται βλαστοκύστη πάει και εμφυτεύεται στο ενδομήτριο. Ο τεχνητός τραυματισμός του ενδομητρίου (ενδομήτριο scratching) είναι μία τεχνική κατά την οποία τραυματίζουμε το ενδομήτριο τοπικά. Έχει αποδειχθεί ότι αυτή η τεχνική αυξάνει την πιθανότητα επιτυχίας ιδίως σε περιπτώσεις επανειλημμένων αποτυχιών εμφύτευσης.

Η τεχνική βασίζεται στη χρήση ενός πλαστικού μαλακού καθετήρα ο οποίος χρησιμοποιείται κατά βάση για τις ενδομητρικές βιοψίες. Ο καθετήρας αυτός εισέρχεται μέσα στη μήτρα από τον τράχηλο της μήτρας και με απαλές κινήσεις ξύνουμε το ενδομήτριο.

Είναι απλή και χωρίς ιδιαίτερο κόστος διαδικασία που μπορεί να γίνει στο ιατρείο, χωρίς νάρκωση και πολύ γρήγορα. Είναι δυνατό να προκαλέσει μία ελαφρά ενόχληση αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο.

Που βασίζεται η θεωρία του scratching;

Πιστεύεται ότι μετά το scratching, το ενδομήτριο στην προσπάθειά του να κλείσει την πληγή δημιουργεί ένα περιβάλλον φιλικό για το έμβρυο διότι προσελκύει χημικούς και αυξητικούς παράγοντες που διευκολύνουν την εμφύτευση.

Δεν το προτείνουμε συστηματικά διότι οι έως τώρα μελέτες δεν έχουν αποδείξει ότι κάποια συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να βελτιώσει τον ποσοστό κατακερματισμού. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι υπό συζήτηση και χρειάζεται προσοχή πριν τις προτείνουμε στον ασθενή μας.

Σε ποια μέρα του κύκλου εφαρμόζεται το Ενδομήτριο scratching;

Στο GynCare IVF εφαρμόζουμε το scratching στην πρώτη φάση του κύκλου (από το τέλος της περιόδου έως την 12η με 13η μέρα) πριν την εμβρυομεταφορά. Κάνοντας το στη δεύτερη φάση υπάρχει πάντα το ρίσκο της διακοπής μιας αρχόμενης κύησης. Επιπλέον ξέρουμε ότι δεν βλάπτει ούτε το ενδομήτριο ούτε έχει αρνητική επίδραση στην υγεία της γυναίκας. Είναι μία ευρέως διαδεδομένη τεχνική και στην κλινική μας έχουμε παρατηρήσει αύξηση κατά 19% σε θετικά αποτελέσματα μετά από scratching.

Share This Story: