Εμβολιασμός HPV

Ιός ανθρωπίνων κονδυλωμάτων

Ο HPV (Human Papilloma Virus, Ιός ανθρωπίνων κονδυλωμάτων) είναι ένας ιός που βασίζεται στο DNA. Μολύνει το δέρμα και τις βλεννογόνες μεμβράνες των ανθρώπων και ορισμένων ζώων.

Σύμφωνα με το Pubmed (2010 May 25;401(1):70-9. Epub 2010 Mar 5) μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρισθεί 189 υπότυποι του ιού των θηλωμάτων (PV). Από αυτόυς οι 120 υπότυποι προσβάλουν τον άνθρωπο και περίπου οι 40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι.

Κάποιες μορφές του HPV μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα. Κάποιες άλλες μορφές μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση, η οποία να επιφέρει προ-καρκινικές δυσπλασίες. Μια ομάδα περίπου 40 μορφών του HPV μεταδίδονται μέσω σεξουαλικής επαφής και μολύνουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Μερικές μορφές του HPV – και πιο συγκεκριμένα οι τύποι 6, 11, 40, 42, 43, 44, 55, 61, 70, 72, 81, 83, 84, 89 – μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα που δεν είναι καρκινογόνα. Η εμμένουσα λοίμωξη με των υψηλής επικινδυνότητας υπότυπων του ιου HPV – και πιο συγκεκριμένα τους τύπους 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 70, 73, 82, 85- έχουν την τάση να μην υποστρέφουν και να ενσωματώνονται στο ανθρώπινο γονιδίωμα (DNA) με αποτέλεσμα να οδηγούν αρχικά σε προκαρκινικες αλλοιώσεις-ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία τραχήλου (CIN), ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του αιδοίου (VIN), ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πέους (PIN) και ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πρωκτού (AIN). Αυτές είναι προ-καρκινικές δυσπλασίες και ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας για να δημιουργηθεί πρέπει πρώτα να υπάρχει μόλυνση από τον HPV η οποία εμμένει για σχεδόν δέκα χρόνια. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά παρατηρείται αυτο-ίαση κυρίως όταν πρόκειται για βλάβες χαμηλής επικινδυνότητας.

Μόλυνση και Μετάδοση

Απαιτείται άμεση επαφή με δέρμα ή με βλεννογόνο, των αλλοιώσεων από HPV, για να μεταφερθεί ο ιός. Η απλή όμως μεταφορά του ιού από άτομο σε άτομο δεν είναι συνήθως ικανή να δημιουργήσει φλεγμονή. Πρέπει να υπάρξει τριβή και να προκύψουν μικροτραυματισμοί για να εισχωρήσει ο ιός στο επιθήλιο. Γι’ αυτό, η σεξουαλική επαφή (κολπική ή πρωκτική) αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο μετάδοσης για τους HPV. Άλλοι τύποι σεξουαλικής επαφής (τριβή των γεννητικών οργάνων με το χέρι ή μεταξύ τους, στοματο-γεννητική επαφή) είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε φλεγμονή, εφόσον υπάρχουν αμυχές στο επιθήλιο και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργήσει καλά, θεωρούνται όμως σπανιότεροι τρόποι μετάδοσης.

Διάγνωση

Διάγνωση του HPV γίνεται με το Τεστ Παπανικολάο. Η τυποποίηση του ιού γίνεται με το Τhin Prep το οποίο μας αποκαλύπτει τον υπότυπο του ιού καθώς και αν υπάρχει συνλοίμωξη.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από την έκταση της βλάβης. Αν πρόκειται μόνο για κονδυλώματα συνιστάται αφαίρεση με laser. Σχετικά με τις βλάβες του τραχήλου, αναλόγως τη σοβαρότητα, η αντιμετώπιση μπορεί να είναι από απλή παρακολούθηση έως χειρουργική επέμβαση (κωνοειδής εκτομή τραχήλου).

Προφυλακτικά

Το προφυλακτικό δεν παρέχει ουσιαστική προστασία ενάντια στον HPV αλλά μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού.

HPV και Εμβολιασμός

Σήμερα διαθέτουμε 2 εμβόλια (Gardasil και Cervarix) . Αυτά αποτρέπουν την μόλυνση από τους πιο επικίνδυνους καρκινογόνους τύπους του HPV.

Ο εμβολιασμός με τη δημιουργία προστατευτικών αντισωμάτων προφυλάσσει από τους τύπους 16 και 18 κατά 100%, δηλαδή τους δυο πιο επικίνδυνους για πρόκληση καρκίνου τύπους HPV που ευθύνονται συνολικά για το 71% των περιπτώσεων καρκίνου.

Το Gardasil, περιλαμβάνει, εκτός από τους 16 και 18, τους μη ογκογόνους τύπους 6 και 11 (αυτούς που προκαλούν κονδυλώματα). Φαίνεται πως προστατεύει ικανοποιητικά , ενώ  το Cervarix  περιλαμβάνει τους τύπους 16 και 18. Απαιτούνται 3 δόσεις με μεσοδιάστημα 2 και 4 μηνών.

Τον Ιούλιο του 2009 ανακοινώθηκε σε μια μεγάλη κλινική μελέτη ότι το Gardasil προλαμβάνει συνολικά πέντε ογκογόνα στελέχη του ιού HPV εκτός από τους 16 και 18. Με αυτό τον τρόπο, δίνοεται επιπλέον προστασία από τον καρκίνο κατά 11-16%. Τον Αύγουστο του 2010 εγκρίθηκε από τις Ευρωπαϊκές Αρχές και τον ΕΟΦ νέο και διευρυμένο φύλλο οδηγιών για το Gardasil με ένδειξη για προστασία από τους πέντε συχνότερους ογκογόνους τύπους του ιού HPV.

Διαβάστε ένα χρήσιμο άρθρο σχετικά με τους Τρόπους Αντισύλληψης.

Μελέτες έχουν καταδείξει ότι ο συνδυασμός εμβολιασμού και τακτικού προληπτικού ελέγχου με το Τεστ Παπ μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας έως και 95%.

Στην Ελλάδα η εισαγωγή του εμβολίου στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών έγινε τον Ιανουάριο του 2008 και o E.O.Π.Υ.Υ , όπως και  τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, καλύπτουν από τον Σεπτέμβριο του 2008 τον δωρεάν εμβολιασμό για τα κορίτσια 12-26 ετών.