Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη μετά τα 40

O αριθμός των γυναικών που αποκτούν παιδί μετά τα 40 έτη, έχει γίνει πλέον 30 φορές μεγαλύτερος. Πάνω από τα 40 η επίτευξη εγκυμοσύνης είναι δύσκολη και οι επιπλοκές περισσότερες.

Γιατί είναι δυσκολότερο μια γυναίκα να μείνει έγκυος σε αυτήν την ηλικία;

Στη γυναίκα οι διαταραχές της ωορρηξίας αποτελούν μέρος των συχνότερων αιτιών υπογονιμότητας. Η 40 ετών γυναίκα, μπορεί να μην έχει ωορρηξία ή σπάνια. Επίσης, η ποιότητα του ωαρίου ενδέχεται να είναι κακή.

Αναλυτικά, η πιθανότητα σύλληψης σε μια γυναίκα είναι 25% ανά κύκλο στην ηλικία των 25 ετών, 12% στην ηλικία των 35 ετών και 6% στην ηλικία των 40 ετών.

Πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό πριν ξεκινήσουμε μια κύηση στα σαράντα;

Το να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο προληπτικά επιτρέπει να γίνει μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης της υγείας σας. Αν έχετε διαβήτη, ή υπέρταση, αυτός ο συνολικός έλεγχος θα σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε το πρόβλημα πριν ξεκινήσετε μια εγκυμοσύνη. Και αν είχατε ήδη επιπλοκές κατά τη διάρκεια προηγούμενης κύησης, όπως ένας πρόωρος τοκετός, η συνολική αξιολόγηση της υγείας σας μπορεί να βρει λύσεις, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιων προβλημάτων.

Η λήψη τροφοβλάστης ή η αμνιοπαρακέντηση προτείνονται συστηματικά;

Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε τον μη επεμβατικό έλεγχο χρωμωσωμικών ανωμαλιών το λεγόμενο ΝΙΡΤ. Πρόκειται για εξέταση ελέγχου (screening και όχι διαγνωστική) των συχνότερων χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου. Γίνεται με απλή λήψη αίματος από τη μητέρα και επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος αποβολής του εμβρύου.

Η εξέταση αυτή συνοδεύεται από υπερηχογράφημα και λεπτομερή συμβουλευτική σχετικά με τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της. Δεν αντικαθιστά τις επεμβατικές μεθόδους (πχ λήψη τροφοβλάστης, αμνιοπαρακέντηση) αλλά προσδιορίζει την πιθανότητα χρωμοσωμικών ανωμαλιών με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με την εξέταση αυχενικής διαφάνειας. Τα δείγματα αποστέλλονται σε πιστοποιημένα κέντρα για την ανάλυσή τους.

Βασικά στοιχεία

Ο κίνδυνος να γεννηθεί βρέφος που πάσχει από τρισωμία 21 είναι 1 στις 100 στην ηλικία των 40 (έναντι 1 στις 2.000 στην ηλικία των 25).

Η μεγάλη πλειονότητα των κυήσεων αυτών εξελίσσονται εντελώς φυσιολογικά όταν παρακολουθούνται επαρκώς. Το πρώτο τρίμηνο είναι κρίσιμο, γιατί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συμβαίνουν οι περισσότερες αυτόματες αποβολές. Η συχνότητά τους υπερβαίνει το 20% στις γυναίκες 40 ετών (έναντι περίπου 10% στην ηλικία των 25 ετών). Τα αίτια είναι τις περισσότερες φορές χρωμοσωμικά.

Η συχνότερη επιπλοκή της όψιμης κύησης είναι ο διαβήτης της κύησης, ιδιαίτερα στις υπέρβαρες γυναίκες. Η ινσουλίνη, η ορμόνη η οποία επιτρέπει στο σάκχαρο να διεισδύσει στα κύτταρα του οργανισμού, δεν κατορθώνει πλέον να ασκήσει φυσιολογικά τη λειτουργία της. Το σάκχαρο κυκλοφορεί τότε σε αυξημένες τιμές στο αίμα, και το μωρό μεγαλώνει υπερβολικά. Όταν διαγιγνώσκεται διαβήτης, τότε στην έγκυο χορηγείται αυστηρή δίαιτα και αν χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.

Όσον αφορά την προεκλαμψία (ελέγχεται κατά τη μηνιαία επίσκεψη στον γιατρό) η οποία μπορεί να συνδυάζεται με την παρουσία πρωτεϊνών στα ούρα, στην ηλικία των 40 ετών είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερη. Ορισμένες φορές αυτά τα συμπτώματα συνοδεύονται από καθυστέρηση ανάπτυξης του εμβρύου. Αυτές οι παθολογίες ενδέχεται να οδηγήσουν το γιατρό στην απόφαση για πρόωρο τοκετό.

Οι καισαρικές είναι δύο φορές συχνότερες στις όψιμες κυήσεις.

Μετά τη γέννα, ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι μεγαλύτερος λόγω της δυσκολότερης σύσπασης των μυϊκών ινών της μήτρας, οι οποίες εξασφαλίζουν και τη σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων.

Πληροφορηθείτε επίσης για την Γονιμότητα ανδρών μεγαλύτερης ηλικίας.

Συνεπώς, η κύηση σε προχωρημένη ηλικία κρύβει περισσότερους κινδύνους.

Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μια κύηση υψηλού κινδύνου που χρήζει παρακολούθησης από ειδικά εκπαιδευμένο γυναικολόγο. Γενικά, αυτές οι κυήσεις εξελίσσονται φυσιολογικά και η γυναίκα που θέλει να τεκνοποιήσει σε κάθε ηλικία δεν πρέπει να διστάζει.

Από την πλευρά του ο γυναικολόγος είτε θα προσπαθήσει με λεπτομερή παρακολούθηση να εξαλείψει είτε να προλάβει εγκαίρως τους όποιους κινδύνους. Έτσι θα βοηθήσει την έγκυο να φτάσει με ασφάλεια στο πέρας της εγκυμοσύνης της.