Διαβήτης κύησης

Ο αριθμός των γυναικών με σακχαρώδη διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη παρουσιάζει αύξηση. Ο διαβήτης δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Αυτά δημιουργούνται στην εγκυμονούσα μητέρα και στο παιδί της.

Ο σακχαρώδης διαβήτης παρουσιάζεται με δύο βασικές μορφές. Αυτές είναι ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2. Χαρακτηρίζεται από ανωμαλίες του μεταβολισμού. Επίσης από υψηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, που προκαλούν σοβαρές παθήσεις.

Ο διαβήτης κύησης αποτελεί ξεχωριστή νόσο. Ωστόσο, μοιράζεται κοινά χαρακτηριστικά με τον διαβήτη τύπου 2, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Επίσης, εκδηλώνεται σε γυναίκα που πριν από την εγκυμοσύνη δεν είχε διαβήτη.

Η αύξηση του σωματικού βάρους και οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται στη γυναίκα που εγκυμονεί, συμβάλλουν στη δημιουργία του διαβήτη κύησης ή στην επιδείνωση προϋπάρχοντος διαβήτη. Υπολογίζεται ότι ο διαβήτης κύησης εκδηλώνεται στο 5% των γυναικών που εγκυμονούν.

Οι έγκυες γυναίκες που δεν ελέγχουν σωστά το διαβήτη τους, διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι κίνδυνοι για το παιδί και για την ίδια:

  • Μακροσωμία του παιδιού. Το νεογέννητο παιδί είναι μεγαλύτερο και έχει βάρος σώματος εκτός των φυσιολογικών ορίων.

  • Υπογλυκαιμία του νεογνού. Το νεογέννητο παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

  • Εκ γενετής ανωμαλίες.

  • Μεγαλύτερος κίνδυνος για αναπνευστικά προβλήματα και ίκτερος στο νεογνό.

  • Αυξημένος κίνδυνος για γέννηση του παιδιού με καισαρική τομή.

  • Οι γυναίκες είτε κινδυνεύουν να αποβάλλουν είτε το νεογνό έχει μικρές πιθανότητες επιβίωσης.

  • Υπέρταση, νεφρική πάθηση και καρδιοπάθεια. Επίσης, νευρική πάθηση, παθήσεις στα μάτια (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια) και τύφλωση. Τα παραπάνω προβλήματα δημιουργούνται όταν ο διαβήτης είναι παραμελημένος.

Κίνδυνοι απειλούν την εγκυμονούσα μητέρα με διαβήτη και το παιδί της. Ο σωστός έλεγχος και ρύθμιση του διαβήτη πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθούν στην πρόληψη αυτών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο διαβήτης στην εγκυμοσύνη μπορεί να ρυθμιστεί. Αυτό γίνεται με κατάλληλη διατροφή και τακτική σωματική άσκηση ήπιας έντασης, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού.  Όμως για τη διατήρηση της γλυκόζης αίματος σε επιθυμητά επίπεδα απαιτείται χορήγηση ινσουλίνης.

Συνήθως ο διαβήτης κύησης φεύγει μετά τη γέννηση του παιδιού. Ωστόσο πολλές γυναίκες, περίπου 50%, που παρουσίασαν διαβήτη κύησης παρουσιάζουν αργότερα στη ζωή τους σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Επισημαίνεται ότι παιδιά των οποίων η μητέρα είχε διαβήτη κύησης έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν παχυσαρκία, ανωμαλίες στην ανεκτικότητα της γλυκόζης και διαβήτη. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται η διαπαιδαγώγηση και η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης εναντίον του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Διαβάστε επίσης το χρήσιμο άρθρο μας: Διαβήτης κύησης. Γλυκιά εγκυμοσύνη χωρίς σάκχαρο! Επίσης μπορεί να σας ενδιαφέρει το άρθρο: Διατροφή και εγκυμοσύνη.

Οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη πρέπει να προετοιμάζονται σωστά με τη βοήθεια του ιατρού τους και να προγραμματίζουν την εγκυμοσύνη τους.