Διαβήτης κύησης

Ο αριθμός των γυναικών με σακχαρώδη διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη παρουσιάζει αύξηση. Ο διαβήτης δημιουργεί προβλήματα τόσο για την εγκυμονούσα μητέρα όσο και για το παιδί της.

Ο σακχαρώδης διαβήτης παρουσιάζεται με δύο βασικές μορφές, το διαβήτη τύπου 1 και το διαβήτη τύπου 2. Χαρακτηρίζεται από ανωμαλίες του μεταβολισμού και ψηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα που προκαλούν σοβαρές παθήσεις στους ασθενείς.

Ο διαβήτης κύησης αποτελεί ξεχωριστή νόσο που ωστόσο μοιράζεται κοινά χαρακτηριστικά με τον διαβήτη τύπου 2 όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ο διαβήτης κύησης εκδηλώνεται σε γυναίκα που πριν από την εγκυμοσύνη δεν είχε διαβήτη.

Η αύξηση του σωματικού βάρους και οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται στη γυναίκα που εγκυμονεί, συμβάλλουν στη γένεση του διαβήτη κύησης ή στην επιδείνωση προϋπάρχοντος διαβήτη. Υπολογίζεται ότι ο διαβήτης κύησης εκδηλώνεται στο 5% των γυναικών που εγκυμονούν.

Οι έγκυες γυναίκες που δεν ελέγχουν σωστά το διαβήτη τους, διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι κίνδυνοι για το παιδί και για την ίδια:

  • Μακροσωμία του παιδιού: Το νεογέννητο παιδί είναι μεγαλύτερο και έχει βάρος σώματος εκτός των φυσιολογικών ορίων.

  • Υπογλυκαιμία του νεογνού: Το νεογέννητο παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

  • Εκ γενετής ανωμαλίες.

  • Μεγαλύτερος κίνδυνος για αναπνευστικά προβλήματα και ίκτερου στο νεογνό.

  • Αυξημένος κίνδυνος για γέννηση του παιδιού με καισαρική τομή.

  • Οι γυναίκες κινδυνεύουν να έχουν αποβολή ή να γεννήσουν νεκρό παιδί.

  • Υπέρταση, νεφρική πάθηση, καρδιοπάθεια, νευρική πάθηση, παθήσεις στα μάτια (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια) και τύφλωση: τα παραπάνω προβλήματα δημιουργούνται όταν ο διαβήτης είναι παραμελημένος.

Ο σωστός έλεγχος και ρύθμιση του διαβήτη πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθούν αποτελεσματικά στην πρόληψη των κινδύνων που απειλούν την εγκυμονούσα μητέρα με διαβήτη και το παιδί της.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο διαβήτης στην εγκυμοσύνη μπορεί να ρυθμιστεί με κατάλληλη διατροφή και τακτική σωματική άσκηση ήπιας έντασης σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως για τη διατήρηση της γλυκόζης αίματος σε επιθυμητά επίπεδα απαιτείται χορήγηση ινσουλίνης.

Συνήθως ο διαβήτης κύησης φεύγει μετά τη γέννηση του παιδιού. Ωστόσο πολλές γυναίκες, περίπου 50%, που παρουσίασαν διαβήτη κύησης παρουσιάζουν αργότερα στη ζωή τους σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Επισημαίνεται ότι παιδιά των οποίων η μητέρα είχε διαβήτη κύησης έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν παχυσαρκία, ανωμαλίες στην ανεκτικότητα της γλυκόζης και διαβήτη. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται η διαπαιδαγώγηση και η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης εναντίον του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη πρέπει να προετοιμάζονται σωστά με τη βοήθεια του γιατρού τους και να προγραμματίζουν την εγκυμοσύνη τους.