Ινομυώματα – Πολύποδες – Κονδυλώματα

Τι είναι τα ινομυώματα και πώς εντοπίζονται;

Tα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι, μικροί, μεσαίου ή μεγαλύτερου μεγέθους. Μπορεί να βρεθούν και τριάντα ινομυώματα σε μια γυναίκα. Εντοπίζονται με τον κολπικό υπέρηχο.

Τι συμπτώματα προκαλούν τα ινομυώματα;

Αν τα ινομυώματα είναι πολύ μεγάλα και πιέζουν την ενδομήτρια κοιλότητα, προκαλούν πόνο και έντονη δυσφορία, κάποιες φορές και υπογονιμότητα.

Πώς αντιμετωπίζονται τα ινομυώματα;

Μπορούμε να τα αφαιρέσουμε λαπαροσκοπικά μέσω μιας μικρής τομής στον ομφαλό. Η ασθενής πηγαίνει την ίδια ή την επόμενη μέρα στο σπίτι της. Μέχρι 10-12 εκατοστά, μπορούν να αφαιρεθούν άνετα και άφοβα με τη λαπαροσκοπική μέθοδο.

Τι είναι ο πολύποδας ενδομητρίου;

Ο πολύποδας είναι μία πάθηση του ενδομητρίου που παρουσιάζεται σε πολλές γυναίκες. Είναι το πρώτο που ελέγχουμε με υπερηχογράφημα όταν υπάρχει αιμορραγία στη μέση του κύκλου.

Πώς αντιμετωπίζεται ο πολύποδας του ενδομητρίου;

Ο πολύποδας αφαιρείται μέσα από τον τράχηλο με ένα τηλεσκοπικό εργαλείο.

Η αφαίρεση πολύποδα μήτρας είναι μια πάρα πολύ απλή διαδικασία, που διαρκεί 5-10 λεπτά. Γίνεται ακόμα και στο ιατρείο με τοπική αναισθησία ή με ελαφρά μέθη. Δεν χρειάζεται ολική νάρκωση. Η γυναίκα έρχεται το πρωί και συνήθως μέχρι το μεσημέρι έχει επιστρέψει στο σπίτι της.

Θεραπεία κονδυλωμάτων υπάρχει;

Τα κονδυλώματα είναι κάτι πολύ συχνό. Πολλές νεαρές γυναίκες έχουν κονδυλώματα. Πρέπει όμως να μην συγχέουμε τον ιό των κονδυλωμάτων με τα κονδυλώματα, που είναι ένα μεταγενέστερο στάδιο. Τα κονδυλώματα φαίνονται στον τράχηλο ή στον κόλπο ή ακόμα και εξωτερικά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κόβουμε από τη βάση τους με μια διαθερμία (laser). Ορισμένες φορές, βάζουμε τοπικά κάποιες ουσίες και σιγά σιγά τα κονδυλώματα απορροφώνται, μαραίνονται και πέφτουν.

Επανεμφανίζονται τα κονδυλώματα μετά την αφαίρεσή τους;

Ένα κονδύλωμα ενδέχεται να επανεμφανιστεί μετά από δύο ή δέκα χρόνια. Δυστυχώς, ο ιός δεν εξαφανίζεται ποτέ.

Τα κονδυλώματα προκαλούν αποβολές;

Ο ιός των κονδυλωμάτων δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με τις αποβολές.

Πώς εντοπίζεται ο ιός των κονδυλωμάτων;

Ο ιός των κονδυλωμάτων έχει να κάνει με τον τράχηλο και ανιχνεύεται με το τεστ Παπανικολάου. Αν είναι κάποια απλή προκαρκινική μορφή δεν κάνουμε απολύτως τίποτα. Απλά το παρακολουθούμε με το τεστ Παπανικολάου. Αν όμως έχει προχωρήσει σε κάποια στάδια προκαρκινικά, τότε το εξαρθρώνουμε με μια διαθερμία (λέιζερ).

Κόβουμε ένα μικρό κομματάκι όσο χρειάζεται για να είναι τα όρια σαφή και υγιή και έτσι θεραπεύεται. Σε μια τέτοια περίπτωση, πρέπει να γίνεται συχνά έλεγχος με το τεστ Παπανικολάου και με κολποσκόπηση.

Δείτε όλες τις εξετάσεις που μπορείτε να πραγματοποιήσετε στο ιατρείο μας εδώ.