Εξωσωματική

γονιμοποίηση (IVF)

Εξωσωματική

γονιμοποίηση (IVF)

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (In Vitro Fertilisation, IVF) ανήκει στις μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και πραγματοποιείται εδώ και περίπου 40 χρόνια σε όλον τον κόσμο.

Το πρώτο παιδί από εξωσωματική γονιμοποίηση γεννήθηκε το 1978 και ήταν η Louise Brown.

Η μέθοδος βασίζεται στη γονιμοποίηση των ωαρίων της γυναίκας στο εργαστήριο, για αυτό και ονομάζεται εξωσωματική, διότι δεν γίνεται στο σώμα της γυναίκας.
Αρχικά γίνεται διέγερση των ωοθηκών με ενέσιμες ορμόνες μια διαδικασία που διαρκεί μερικές μέρες. Στην συνέχεια ακολουθεί η λήψη των ωαρίων (ωοληψία) η οποία γίνεται συνήθως με ελαφρά μέθη. Η ωοληψία δεν έχει κανέναν κίνδυνο όταν γίνεται από έναν έμπειρο γυναικολόγο.

Την ίδια μέρα ο σύζυγος δίνει το σπέρμα και εν συνεχεία ο εμβρυολόγος αναλαμβάνει την γονιμοποίηση των ωαρίων.

Ανάλογα με τις συνθήκες, ο εμβρυολόγος θα επιλέξει ή την Κλασική εξωσωματική ή την Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

Κλασική εξωσωματική

Εάν ισχύουν τα εξής:
  • Το σπέρμα είναι τέλειο
  • Είναι η πρώτη προσπάθεια της γυναίκας
  • Ο αριθμός των ωαρίων είναι υψηλός

Τότε ο εμβρυολόγος μπορεί να επιλέξει την κλασική εξωσωματική όπου δεν θα επέμβει αλλά αντιθέτως θα αφήσει όλο το βράδυ τα ωάρια μαζί με τα σπερματοζωάρια και την επομένη θα δει ποια έχουν γονιμοποιηθεί.
Το βασικό κέρδος είναι ότι αφήνει τη φύση να επιλέξει το σπερματοζωάριο που θέλει για τη γονιμοποίηση των ωαρίων.

Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

Ο εμβρυολόγος επιλέγει την μικρογονιμοποίηση όταν έχουμε, μέτριο ή κακό σπέρμα, χαμηλό αριθμός ωαρίων, πάνω από μία προσπάθειες εξωσωματικής, χαμηλό ποσοστό γονιμοποίησης. Σε αυτήν την διαδικασία, ο εμβρυολόγος χρησιμοποιεί το δυνατότερο σπερματοζωάριο για να κάνει την γονιμοποίηση του ωάριου.

Στην ομάδα μας χρησιμοποιείται πάντα η μέθοδος ICSI όπου ο εμβρυολόγος μεγεθύνει σε ειδικό μικροσκόπιο τα σπερματοζωάρια κάτι που του επιτρέπει να επιλέξει με μεγαλύτερη σιγουριά το καταλληλότερο.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή όπου η εμπειρία του εμβρυολόγου και το άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο μπορούν να συμβάλλουν στο να επιτευχθεί η εγκυμοσύνη.

Share This Story: