Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)

Εξωσωματική IVF
Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)
Εξωσωματική IVF

Εξωσωματική γονιμοποίηση

Τι είναι εξωσωματική

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (στα Αγγλικά, In Vitro Fertilisation, IVF) είναι η γονιμοποίηση ωαρίου και σπερματοζωαρίου που γίνεται σε ειδικό εργαστήριο, από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, ανήκει στις μεθόδους της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και πραγματοποιείται σχεδόν 40 χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το πρώτο παιδί από εξωσωματική γονιμοποίηση γεννήθηκε το 1978 και ήταν η Louise Brown. Στην Ελλάδα, η πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση έγινε στις 20 Ιανουαρίου του 1982, στην Στέλλα Ιορδανίδου, η οποία γέννησε με καισαρική τομή, την Χριστίνα Ιορδανίδου, το 13ο παιδί από εξωσωματική παγκοσμίως.

Τι είναι ;

Χάρη στη μέθοδο της εξωσωματικής, εκατομμύρια ζευγάρια γεμίζουν τις αγκαλιές τους και τις καρδιές τους καθημερινά.

Γιατί αποτελεί την μοναδική μου λύση;
Τι σημαίνει;

Η μέθοδος ονομάζεται εξωσωματικη γιατί βασίζεται στη γονιμοποίηση των ωαρίων της γυναίκας από το σπερματοζωάριο του άντρα μέσα στο εμβρυολογικό εργαστήριο και όχι στο σώμα της γυναίκας.

Γιατί εξωσωματική;

Πότε ένα ζευγάρι καταλήγει να επιλέξει την εξωσωματική ως θεραπεία; Πως ο γιατρός λαμβάνει την απόφαση να συστήσει αυτήν τη διαδικασία; Αναρωτιούνται πολλές γυναίκες, πότε κάνω εξωσωματική;

Σε καμία περίπτωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν βρίσκεται στις πρώτες επιλογές των ζευγαριών, αλλά ούτε και στη πρώτη θέση της φαρέτρας των θεραπευτικών προσεγγίσεων των ειδικών.

Μετά από ένα χρόνο ελεύθερων επαφών, αν κάποιο ζευγάρι δεν έχει επιτύχει σύλληψη, ξεκινάει η αναζήτηση και διερεύνηση υπογονιμότητας του. Αφού μια γυναίκα περάσει τα 35 έτη , το διάστημα αυτό μειώνεται στους 6 μήνες προσπαθειών αφού η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται ραγδαία χρόνο με τον χρόνο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE), 1 στα 6 ζευγάρια σε ολόκληρο τον κόσμο έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα υπογονιμότητας.

Ο ειδικευμένος γυναικολόγος σε θέματα αναπαραγωγής και εξωσωματικής, αφού αναλύσει τις εξειδικευμένες εξετάσεις διερεύνησης, αναλύει τους λόγους της υπογονιμότητας του ζευγαριού, τα αίτια και το ιατρικό προφίλ, τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας ώστε να καταλήξει σε συμπεράσματα.

Στη συνέχεια, συστήνει την επιλογή υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής διαδικασίας.

Κακή ποιότητα ωαρίων.
Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.
Ορμονολογικά προβλήματα. Πρόωρη εμμηνόπαυση.
Ενδοκρινολογικά προβλήματα
Ανατομικά προβλήματα
Προβλήματα στις σάλπιγγες
Ενδομητρίτιδα
Ενδομητρίωση
Ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποτυχημένων προσπαθειών με δικά της ωάρια.
Καθ’ έξιν αποβολές. Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο facebook, για να δείτε όσα ο γιατρός περιγράφει αναλυτικά.
Ηλικία

Χρόνιες λοιμώξεις
Κιρσοκήλη
Υπογοναδισμός
Απόφραξη ή απουσία των σπερματικών πόρων
Στυτική δυσλειτουργία
Γενετικά αίτια
Αντισώματα
Προβλήματα σπέρματος

Καρκίνου για τον οποίο υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου.
Σοβαρών κληρονομούμενων νοσημάτων.

Σχετικά με τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν διαβάστε περισσότερα, στην ενότητα Υπογονιμότητα.

Γράψαμε για εσάς, ένα ακόμα χρήσιμο άρθρο που αξίζει να διαβάσετε με θέμα Εξωσωματική Γονιμοποίηση Αιτίες & Στάδια.

Τι πρέπει να γνωρίζει το ζευγάρι ξεκινώντας μία προσπάθεια;

Τα φάρμακα που χορηγούνται για την εξωσωματική στη γυναίκα είναι ως επί το πλείστον  ενέσιμα για υποδόρια χρήση, εύκολα στη χρήση. Η γυναίκα μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί πλήρως, χωρίς να αλλάξει την καθημερινότητά της.

Η θεραπεία δεν επηρεάζει πρακτικά τη ζωή του ζευγαριού. Εκτός, από την ιατρική παρακολούθηση για υπερηχογραφικούς ελέγχους και τη λήψη φαρμάκων, το ζευγάρι μπορεί να συνεχίσει όσα έκανε. Η γυναίκα συνεχίζει να γυμνάζεται, διασκεδάζει και έχει επαφές με τον σύντροφό της. Στο τελευταίο στάδιο της προσπάθειας, της εμβρυομεταφοράς, δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες από τον γιατρό χωρίς σημαντικούς περιορισμούς.

Τι πρέπει να γνωρίζει το ζευγάρι ξεκινώντας μία προσπάθεια;
Πώς γίνεται η εξωσωματική διαδικασία.

Η διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης IVF σε κανένα στάδιο δεν είναι επώδυνη. Διαρκεί 10 ημέρες ή 20-30 ημέρες, ανάλογα με το πρωτόκολλο που θα επιλεχθεί.

Τα βήματα της εξωσωματικής διαδικασίας είναι πιο απλά, από όσο κανείς φαντάζεται:

  • Πρόκληση και παρακολούθηση ωοθηκικής διέγερσης.
    Αρχικά γίνεται διέγερση των ωοθηκών με ενέσιμες ορμόνες για μερικές ημέρες. Σε αυτό το διάστημα, πραγματοποιείται παρακολούθηση της ωορρηξίας µε 2 – 3 κολπικά υπερηχογραφήματα.

  • Ωοληψία
    Στη συνέχεια ακολουθεί η λήψη των ωαρίων (ωοληψία) η οποία γίνεται συνήθως με ελαφρά μέθη και είναι ανώδυνη. Η γυναίκα μπορεί να χρειαστεί μια ημέρα άδεια από την εργασία της, εξαιτίας της μέθης. Η αναρρόφηση του ωοθυλακικού υγρού από τις ωοθήκες της γυναίκας αν έχει λίγα ωάρια, διαρκεί περίπου δέκα λεπτά. Στην περίπτωση πολλών ωαρίων, η ωοληψία διαρκεί 20 με 30 λεπτά.

  • Λήψη σπέρματος.
    Την ίδια ημέρα ο σύζυγος δίνει το σπέρμα του.

  • Γονιμοποίηση

    (Κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση ή Μικρογονιμοποίηση-ICSI).
    Καλλιέργεια εμβρύων. Έλεγχος γονιμοποίησης και εμβρυϊκή ανάπτυξη.

    O εμβρυολόγος αναλαμβάνει την γονιμοποίηση των ωαρίων. Ανάλογα με τις συνθήκες, ο εμβρυολόγος θα επιλέξει ανάμεσα στην Κλασική εξωσωματική ή την Μικρογονιμοποίηση (ICSI).


    Κλασική εξωσωματική
    , επιλέγεται εφόσον ισχύουν τα παρακάτω:

    • Το σπέρμα είναι τέλειο
    • Είναι η πρώτη προσπάθεια της γυναίκας
    • Ο αριθμός των ωαρίων είναι υψηλός

    Σε αυτήν την περίπτωση, ο εμβρυολόγος αφήνει όλο το βράδυ τα ωάρια μαζί με τα σπερματοζωάρια. Την επομένη βλέπει ποια έχουν γονιμοποιηθεί, ενώ η φύση έχει επιλέξει το σπερματοζωάριο που θέλει για τη γονιμοποίηση των ωαρίων.

    Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

    Ο εμβρυολόγος επιλέγει τη μικρογονιμοποίηση όταν υπάρχουν οι παρακάτω παράγοντες:

    • μέτριο ή κακό σπέρμα,
    • χαμηλός αριθμός ωαρίων,
    • πάνω από μία προσπάθειες εξωσωματικής,
    • ποσοστό γονιμοποίησης χαμηλό.
  • Εµβρυοµεταφορά
    Το τελευταίο στάδιο πραγματοποιείται 3 ή 5 μέρες μετά την ωοληψία. (π.χ. μεταφορά βλαστοκύστεων). Πραγματοποιείται η τοποθέτηση των εμβρύων στην κοιλότητα της μήτρας µε ένα λεπτό εύκαμπτο καθετήρα. Το στάδιο αυτό είναι τελευταίο και η γυναίκα δεν καταλαβαίνει απολύτως τίποτα. Γι’ αυτό γίνεται χωρίς νάρκωση και χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία.

Στην ομάδα μας χρησιμοποιείται πάντα η μέθοδος ICSI όπου ο εμβρυολόγος μεγεθύνει σε ειδικό μικροσκόπιο τα σπερματοζωάρια κάτι που του επιτρέπει να επιλέξει με μεγαλύτερη σιγουριά το καταλληλότερο.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή όπου η εμπειρία του εμβρυολόγου και το άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο μπορούν να συμβάλλουν στο να επιτευχθεί η εγκυμοσύνη.

Μέθοδοι και Τεχνικές IVF
Μέθοδοι και Τεχνικές IVF

Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Εξωσωματική σε Φυσικό Κύκλο πραγματοποιείται μεν στο εμβρυολογικό εργαστήριο, όμως χρησιμοποιεί μόνο το ένα ωάριο που παρήγε η γυναίκα κατά τη φυσιολογική της μηνιαία ωορρηξία. Η γυναίκα δεν παίρνει φάρμακα ωοθηκικής διέγερσης. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι σχετικά μειωμένες σε σχέση με την κλασική μέθοδο εξωσωματικής.

Kλασική μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) γίνεται με φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών για ανάπτυξη πολλαπλών ώριμων ωοθυλακίων ταυτόχρονα.

Mικρογονιμοποίηση (ICSI) χρησιμοποιείται όταν παρεμποδίζεται η διείσδυση του σπέρματος στο ωάριο λόγω ανδρικής υπογονιμότητας. Σε αυτήν τη διαδικασία τα ωάρια καθαρίζονται και επιλέγονται τα πλέον ώριμα και κατάλληλα από τα κοκκιώδη κύτταρα που τα περιβάλλουν. Η μικρογονιμοποίηση γίνεται από 2 – 10 ώρες μετά την ωοληψία. Μια οπή στο περίβλημα του ωαρίου ανοίγεται, ώστε ένα σπερματοζωάριο να μπει στο εσωτερικό του ωαρίου.

Από τι εξαρτάται η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Οι λόγοι μιας αποτυχίας μπορείς να είναι πολλοί, πολύπλοκοι και διαφορετικοί. Η ηλικία καθορίζει κατά πολύ την έκβαση της διαδικασίας, αφού επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα τόσο των ωαρίων όσο και των σπερματοζωαρίων.

Δείτε το video, όπου ο γιατρός Δρ. Ευάγγελος Σακκάς εξηγεί την αποτυχία εμφύτευσης.

Αυτό όμως δεν αποκλείει τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες να ζήσουν το θαύμα της μητρότητας. Η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης IVF εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα του ωαρίου και του εμβρύου. Έτσι, κάποιες γυναίκες συλλαμβάνουν με την πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής, ενώ άλλες χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες.

Σημαντικό είναι ότι η Αθήνα αποτελεί σημείο αναφοράς για διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αφού το κόστος των μεθόδων που χρησιμοποιούμε είναι μικρότερο σε σχέση με το κόστος που ισχύει σε χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τα ίδια υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Τι γίνεται αν αποτύχει;

Η αποτυχία γεννάει συναισθήματα βαθιάς θλίψης, και «πένθους». Απόλυτα φυσιολογικό για κάθε ζευγάρι, αλλά και για όλη την επιστημονική ομάδα που συμμετέχει και νιώθει τον πόνο σας.

Η εμπειρία μας, όμως μας καθιστά ικανούς να σας διαβεβαιώσουμε ότι ο επιμένων νικά. Κάθε ζευγάρι που θέλει πραγματικά να γεμίσει την αγκαλιά του, θα το καταφέρει στο τέλος. Ο δρόμος δεν είναι ίδιος για όλες τις οικογένειες…η γραμμή τερματισμού όμως είναι η απαρχή μιας μαγικής εκκίνησης.

  • Η ελπίδα δεν χάνεται στην επιστήμη.
  • Ανακτήστε τα ψυχικά σας αποθέματα και εμείς είμαστε δίπλα σας να σας υποστηρίξουμε με όλα τα μέσα. Η ψυχολόγος της ομάδας μας, Ροζίνα Παλαιολόγου μπορεί να σας βοηθήσει για να διαχειριστείτε τις δυσκολίες σας. Διαβάστε βοηθητικά άρθρα της, στο blog μας.
Αποτυχημένη προσπάθεια
Τα βήματα μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια;

Αρχικά, δώστε τον απαραίτητο χρόνο να διαχειριστείτε τα απόνερα της προηγούμενης προσπάθειάς σας. Τις περισσότερες φορές η εξωσωματική αποτυγχάνει για λόγους που δεν μπορεί το ζευγάρι να ελέγξει.

Σύμφωνα με τη βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης & Εμβρυολογίας (HFEA), η εξωσωματική διαδικασία IVF, πέρα από θεραπευτική, είναι κυρίως μία διαγνωστική μέθοδος. Έτσι, ανάλογα με το στάδιο της διαδικασίας στο οποίο υπήρξε πρόβλημα, μπορεί η στρατηγική της επόμενης προσπάθειας να τροποποιηθεί κατάλληλα ή να χρειαστούν περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις και επεμβατικές προσεγγίσεις.

Ποσοστά επιτυχίας

εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Στη χώρα μας, τα ποσοστά επιτυχίας συνήθως κυμαίνονται από 25% έως 45%. Αναλυτικά, με ειλικρίνεια και επιστημονική τεκμηρίωση περιγράφονται στο άρθρο μας Ποσοστά επιτυχίας 

Εξωσωματική Κόστος

Πόσο κοστίζει η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Η δημιουργία μια Νέας Ζωής δεν μπορεί να αποτυπωθεί με αριθμούς, νούμερα και ευρώ, η αξία της είναι ανεκτίμητη. Παρόλο αυτά, τα οικονομικά δεδομένα της εποχής δημιουργούν για πολλά ζευγάρια εμπόδια και πρόσθετες δυσκολίες. Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι δαπανηρή διαδικασία. Οι τεχνικές και οι προσεγγίσεις επιλέγονται πολλές φορές στην πορεία της θεραπείας. Είναι αρκετά δύσκολο να καθορίσει κανείς το ακριβές κόστος εξαρχής.

O ασφαλιστικός φορέας ΕΟΠΥΥ συμμετέχει σε σημαντικό βαθμό. Σχετικά με τα φάρμακα και την επιτροπή του ΕΟΠΥΥ μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά από εδώ.

Η ομάδα της GynCare με πλήρη ενσυναίσθηση υποστηρίζει τα ζευγάρια που θέλουν να γίνουν γονείς, προσφέροντας ανταγωνιστικά οικονομικά πακέτα υπηρεσιών.
Ο λόγος που κρατάμε το κόστος των θεραπειών χαμηλό είναι επειδή:
  • χρεώνουμε μόνο τις υπηρεσίες που πραγματικά χρειάζεστε και όχι τυποποιημένα πακέτα υπηρεσιών.
  • απλοποίηση διαδικασιών μέσω υιοθέτησης καινοτόμων μεθόδων.
  • υψηλά ποσοστά επιτυχίας με την πρώτη προσπάθεια.

Οι αξίες και το όραμα μας οδηγούν να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό σε προσιτό κόστος.
Δεν αφήνουμε τίποτα να σας σταθεί εμπόδιο…

Πόσο συχνά μπορούν να γίνουν οι προσπάθειες;

Το διάστημα για την επόμενη προσπάθεια εξαρτάται από:
1. Την ψυχολογική κατάσταση του ζευγαριού
2. Η φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών. Συνίσταται 3 – 4 μήνες απόστασης των προσπαθειών.
3. Το πρωτόκολλο
4. Τα κατεψυγμένα έμβρυα που υπάρχουν
Αρχή μας είναι οι 4 κύκλοι ανά έτος.

Τέλος, η επιτροπή του ΕΟΠΥΥ ορίζει τους 4 μήνες απόστασης μεταξύ κάθε προσπάθειας, ενώ συνολικά καλύπτει για κάθε γυναίκα τις 4 συνολικά προσπάθειες.

Κόστος
Εξωσωματική γονιμοποίηση IVF:

Μύθοι και Αλήθειες

Τέλος, προσπαθήστε να ενημερώνεστε μόνο από αξιόπιστες πηγές, γιατί στο διαδίκτυο κυκλοφορεί μεγάλη παραφιλολογία. Σας προτείνουμε να διαβάσετε επίσης το άρθρο μας μύθοι και αλήθειες, το οποίο βασίζεται σε επιστημονική αλήθεια.

Gyn Care Ivf

Ποιο είναι το καλύτερο κέντρο εξωσωματικής στην Αθήνα;… συνηθισμένη ερώτηση αγχωμένων ζευγαριών.

Το πού θα κάνετε εξωσωματική, είναι σημαντική απόφαση ώστε να αποφύγετε ταλαιπωρία, ψυχική φθορά και χρήματα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι η επιτυχία οποιασδήποτε προσπάθειας εξαρτάται όχι μόνο από την κατάλληλη ιατρική φροντίδα που θα δεχθείτε, αλλά και από τον συνδυασμό εξειδικευμένων ιατρών και επιστημονικής ομάδας την οποία θα εμπιστευτείτε.

Οι fertility specialists της Gyn Care δεσμεύονται απέναντί σας για τα παρακάτω:

  1. πιστεύουν σε Ανθρωπιστικές Αξίες
  2. λαμβάνουν αποφάσεις σύμφωνα με την Ιατρική Ηθική
  3. κάθε μέλος της δίνει τον Καλύτερο Εαυτό του
  4. εκπαιδεύονται σε καινοτόμες τεχνικές
  5. μιλούν τη γλώσσα της επιστημονικής αλήθειας.
  6. δίνουν έμφαση στην πλήρη και ολοκληρωμένη ενημέρωσή σας, ώστε να γνωρίζετε το σύνολο των επιλογών που έχετε στην διάθεσή σας.

Share This Story: