
Ακράτεια ούρων
Η ακράτεια ούρων ορίζεται ως η ακούσια απώλεια ούρων.
Πόσο συχνή είναι;
1 στις 5 γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών πάσχουν από ακράτεια.
Ο αριθμός αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές γυναίκες δεν αναφέρουν καν το πρόβλημά τους στον ιατρό. Αυτό συμβαίνει διότι συνήθως ντρέπονται ή και φοβούνται για τα αποτελέσματα. Επίσης, αρκετές γυναίκες έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι η ακράτεια είναι φυσιολογική στη μεγάλη ηλικία και ότι είναι αθεράπευτη. Ωστόσο, το συγκεκριμένο δεν ισχύει.
Ποια είναι η φυσιολογική οδός ροής των ούρων;
Γύρω από την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα βρίσκονται οι μύες του πυελικού εδάφους. Αυτοί κρατούν την ουρήθρα κλειστή και εμποδίζουν την ούρηση.
Όταν λοιπόν η κύστη έχει γεμίσει, νευρικά ερεθίσματα στέλνονται στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, εκείνος στέλνει ερεθίσματα στους μύες του πυελικού εδάφους, ώστε να χαλαρώσουν. Έπειτα, η κύστη συσπάται και επιτυγχάνεται η ούρηση.
Ποια είδη ακράτειας υπάρχουν;
Υπάρχουν διάφοροι τύποι:
Εμφανίζεται όταν οποιαδήποτε αύξηση της πίεσης στην κύστη μπορεί να προκαλέσει απώλεια ούρων. Τέτοιες καταστάσεις είναι το φτάρνισμα, ο βήχας, η σωματική άσκηση κ.λπ.
Κάποιες γυναίκες εμφανίζουν απώλεια ούρων και κατά τη συνουσία.
Οι μύες του πυελικού εδάφους μπορούν να χαλαρώσουν από διάφορα αίτια όπως:
Είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία. Συμβαίνει όταν η γυναίκα αισθάνεται την έπειξη για ούρηση και υπάρχει διαφυγή ούρων προτού φτάσει στην τουαλέτα. Η κύστη συσπάται απότομα και δεν υπάρχει σωστός έλεγχος.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Φαίνεται πως οι μύες και η κύστη στέλνουν λανθασμένα ερεθίσματα στον εγκέφαλο για το πόσο γεμάτη είναι η κύστη.
Ακράτεια έπειξης συμβαίνει επίσης και σε παθήσεις του εγκεφάλου και των νεύρων πχ σε εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσο Πάρκινσον, Σκλήρυνση κατά πλάκας ή σε τραύματα της σπονδυλικής στήλης.
Τα συμπτώματα της υπεραντιδραστικής κύστης είναι:
Συνδυασμός ακράτειας από στρες και από έπειξη. Αρκετές γυναίκες παραπονιούνται και για τους 2 τύπους ακράτειας. Ανάλογα με την περίπτωση, ένας από τους 2 μπορεί να αποτελεί το πρωτεύον πρόβλημα.
Ορισμένες γυναίκες παραπονιούνται ότι έχουν μια συνεχόμενη ακράτεια ούρων, ακόμα και αφού επισκεφθούν την τουαλέτα. Περιγράφουν την κατάσταση σαν ένα καζάνι που έχει υπερχειλήσει, γι’ αυτό και η ακράτεια αυτή ονομάζεται ακράτεια από υπερπλήρωση.
Εμφανίζεται όταν η ουροδόχος κύστη είναι γεμάτη με ούρα, γι’ αυτό και υπάρχει “διαρροή”.
Προκαλείται από αδύναμους μύες πυελικού εδάφους που αδυνατούν να αδειάσουν την κύστη. Επίσης, από απόφραξη της ουρήθρας ή ακόμα και από ανωμαλίες όπως σακχαρώδης διαβήτης, τραυματισμούς σπονδυλικής στήλης. Τέλος μπορεί να προκληθεί από πρόπτωση των οργάνων των κολπικών τοιχωμάτων.
Εμφανίζεται σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις που δεν μπορούν έγκαιρα να σκεφτούν να ουρήσουν. Για παράδειγμα,μπορεί να συμβεί σε άτομα με σοβαρή νόσο Aλτσχάιμερ.
Διάγνωση
Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό υπάρξει επίσκεψη στον κατάλληλο ιατρό. Εξειδικευμένος σε ουρολογικά προβλήματα γυναικών είναι ο ουρογυναικολόγος. Πιο συγκεκριμένα, είναι γυναικολόγος, με κατάλληλη γνώση της γυναικείας ανατομίας του κόλπου και του πυελικού εδάφους.
Το πρώτο βήμα είναι ένα πολύ λεπτομερές ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων και της διάρκειάς τους. Η ασθενής θα ερωτηθεί για την ποσότητα των υγρών, το είδος (ιδιαίτερα υγρά που περιέχουν καφείνη, όπως καφές, τσάι, κρασί και κόλα) και τη συχνότητα της ούρησης.
Η ασθενής θα κληθεί να συμπληρώσει ημερολόγιο με τις ακριβείς ώρες, συχνότητες και ποσότητες υγρών που καταναλώνει και ούρων που παράγει. Επιπρόσθετα, η ασθενής ερωτάται για συμπτώματα πρόπτωσης, προηγηθείσες εγχειρήσεις, ιατρικό και μαιευτικό ιστορικό και γενικά προβλήματα υγείας.
Η ανάλυση ούρων γίνεται πάντα στην πρώτη επίσκεψη, για τον έλεγχο λοιμώξεων ή αιματουρίας. Κατά την πρώτη επίσκεψη γίνεται επίσης λεπτομερής κλινική εξέταση για έλεγχο της ανατομίας, της ποιότητας του δέρματος και των ιστών. Επίσης , γίνεται έλεγχος πρόπτωσης, ποιότητα στήριξης της ουρήθρας, ακράτεια στρες και ποιότητα των μυών του πυελικού εδάφους.
Εν συνεχεία, διενεργείται ο ουροδυναμικός έλεγχος.