Εξωσωματική το καλοκαίρι

Γράφει η Ροζίνα Παλαιολόγου.

Η μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, η ζεστή, η ηλιοφάνεια και οι εκδρομές τα Σαββατοκύριακα αποτελούν χαρακτηριστικό του καλοκαιριού και βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Αλλά ξέρατε ότι το καλοκαίρι είναι επίσης η ιδανική περίοδος για την εξωσωματική γονιμοποίηση;
Αποδεικνύεται ότι δεν είναι μόνο τα ζώα που έχουν υψηλότερα ποσοστά σύλληψης κατά τους θερμότερους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού – η πιθανότητα μιας γυναίκας να κάνει ωορρηξία και να συλλάβει είναι επίσης υψηλότερη κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.
Η έρευνα που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής έδειξε διαφορά στα ποσοστά σύλληψης από 7,5% το χειμώνα σε 15,7% το καλοκαίρι, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο Λίβερπουλ της Αγγλίας.
Ιστορικά, και πριν από την εμφάνιση του σύγχρονου ελέγχου των γεννήσεων, δείχνουν τις τάσεις που υπάρχουν ανάλογα με τις εποχές, αλλά τώρα οι ερευνητές βλέπουν αυτή την τάση και στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα και η ολοκλήρωση μιας επιτυχούς εγκυμοσύνης ήταν σημαντικά υψηλότερη κατά τη διάρκεια των μηνών με το περισσότερο φως της ημέρας – 20% σε σύγκριση με 16%. Παρόλο που δεν πρόκειται για μια καθορισμένη εποχή, το ποσοστό του φωτός της ημέρας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φαίνεται να έχει σημασία.

Πλεονεκτήματα εξωσωματικής το καλοκαίρι

Βελτιωμένη διάθεση

Φυσικά, υπάρχουν περίοδοι γεμάτες στρες για όλους μας καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά γενικά, οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι και λιγότερο ανήσυχοι το καλοκαίρι.
Όπως αναφέρθηκε το ποσό του ηλιακού φωτός (και της βιταμίνης D) μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά της σύλληψης.
Για τις γυναίκες που ξεκινούν την εξωσωματική γονιμοποίηση το καλοκαίρι, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερο άγχος που είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς το στρες συχνά επηρεάζει αρνητικά την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Μεγαλύτερη διάρκεια μέρας

Οι ώρες της ημέρας διαρκούν περισσότερο το καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει περισσότερος ποιοτικός χρόνος για να περάσετε με το σύντροφό σας. Μπορείτε επίσης να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο εστιάζοντας σε εσάς.
Καταγράψτε σε ημερολόγιο ότι σας συμβαίνει, βρείτε ένα νέο χόμπι μαζί! Κατά τη διάρκεια προσπάθειας εξωσωματικής, είναι σημαντικό να έχετε χτίσει ένα σύστημα υποστήριξης (ανθρώπους, δραστηριότητες), έτσι ώστε να αποφορτίζετε το στρες.

Περισσότερο ευέλικτο πρόγραμμα

Διακοπές και εξορμήσεις Παρασκευή απόγευμα και Σαββατοκύριακο για τους τυχερούς που δεν εργάζονται!
Σίγουρα η προσπάθεια εξωσωματικής μειώνει το οικονομικό μπατζετ των διακοπών, όμως σίγουρα υπάρχει τρόπος να φτιάξετε χρόνο για να βρεθείτε κοντά σε αυτά που σας χαλαρώνουν (στη θάλασσα, στο βουνό, σε βραδιές μουσικής, σε βραδιές με φίλους έξω).
Με ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα, θα έχετε λιγότερα άγχη και θα μπορείτε να εστιάσετε στον κύκλο IVF του καλοκαιριού σας.

Σε καμία εποχή του χρόνου η εξωσωματική δεν είναι μια ευχάριστη διαδικασία. Μπορείτε απλώς να την κάνετε λιγότερο δυσάρεστη κι αυτό είναι σημαντικό. Πολλές φορές στη ζωή υπάρχουν καταστάσεις που δε μπορούμε να τις αλλάξουμε. Μπορούμε όμως να γίνουμε πιο ανθεκτικοί σε αυτές!