Τρόποι αντισύλληψης

Χάπι

Στο εμπόριο διατίθενται τουλάχιστον 30 ιδιοσκευάσματα με διαφορετική δόση ορμονών και προγεστερενοειδών. Το χάπι δρα κεντρικά δίνοντας σήμα στον εγκέφαλο ότι υπάρχουν οιστρογόνα με αποτέλεσμα να καταστέλλουν τον υποθάλαμο και να μην διεγείρονται οι ωοθήκες. Το αποτέλεσμα είναι να μην γίνεται παραγωγή ωαρίων και ωορρηξίακαι να μην διεγείρεται το ενδομήτριο έτσι εμποδίζεται τόσο η σύλληψη όσο και η εμφύτευση.

Ανάλογα με τον τύπο του χαπιού έχουμε και διαφορετική χορήγηση.

Ο συνηθισμένος τύπος είναι αυτός με σταθερή δόση ορμονών σε όλα τα δισκία της συσκευασίας. Αυτά τα ξεκινάμε για τον πρώτο κύκλο την 1η μέρα της περιόδου και διαρκούν για 21 μέρες, έχουμε στην συνέχεια 7 ημέρες χωρίς χάπια και μετά ξεκινάμε το επόμενο χάπι ανεξάρτητα με την ημέρα περιόδου. Αντισύλληψη έχουμε και για τις ημέρες που δεν λαμβάνονται χάπια με έναρξη από τον δεύτερο κύκλο. Σε περίπτωση εμέτου ή διάρροιας υπάρχει κίνδυνος μειωμένης δράσης με αποτέλεσμα να απαιτείται πρόσθετη αντισύλληψη. Σε άλλους τύπους χαπιών υπάρχουν placebo για τις 7 ημέρες για να διευκολύνεται η λήψη και άλλα έχουν μεταβλητή ποσότητα ορμονών για κάθε μέρα του κύκλου.

Αντενδείξεις είναι η κύηση, ιστορικό θρομβώσεων ή πνευμονικής εμβολής, γνωστή θρομβοφιλία, καρκίνος του μαστού ή άλλος τύπου οιστρογονοεξαρτώμενος όγκος, ηπατοπάθεια και κάπνισμα σε ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών. Σχετικές αντενδείξεις είναι οι κιρσοί κάτω άκρων, καλοήθη όγκοι μαστών, ινομυώματα μήτρας, χολολιθίαση, κατάθλιψη και παχυσαρκία.
Πλεονεκτήματα των χαπιών είναι ότι μειώνουν κατά 40% την πιθανότητα να αναπτύξει η γυναίκα καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου εφόσον τα λάβει για τουλάχιστον δύο χρόνια, μειώνουν στο 60% την δυσμηνόρροια και την ποσότητα αίματος που χάνεται στην περίοδο, προστατεύει από καλοήθεις παθήσεις του μαστού και από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι για κάθε γυναίκα υπάρχει το κατάλληλο αντισυλληπτικό χάπι. Μπορεί ένα χάπι πχ το Yasminνα ταιριάξει απόλυτα σε μία γυναίκα και σε μία άλλη να προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες. Σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη του χαπιού η γυναίκα πρέπει να συμβουλεύεται τον γυναικολόγο της

Προφυλακτικό

Είναι η μόνη μέθοδος που προστατεύει από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και είναι ιδανική για τις γυναίκες που έχουν περιστασιακές σχέσεις ή αυτές που έχουν καινούργιους συντρόφους.

Λαπαροσκοπική Σύγκλειση

Γίνεται με δύο τρόπους, καυτηριασμό και διατομή των σαλπίγγων ή τοποθέτηση clip. Χρειάζονται μόνο 4 ώρες νοσηλεία και απαιτείται γενική νάρκωση. Η αποτελεσματικότητα είναι σχεδόν 100% και η επαναφορά της λειτουργικότητας των σαλπίγγων επιτυγχάνεται μόνο στο 50% μετά από μικροχειρουργική αποκατάσταση.
Επίσης μπορεί να πραγματοποιηθεί σαλπιγγεκτομήδηλ αφαίρεση των σαλπίγγων ή απολίνωση σαλπίγγων κατά την διάρκεια καισαρικής τομής ή στην λοχεία.

Εμφυτεύματα

Δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα εμφυτεύματα. Πρόκειται για έκδοχα προγεστερόνης που εμφυτεύονται στο υποδόριο με την μορφή μικρού δισκίου ή παχύρευστου υγρού με βραδεία αποδέσμευση που εξασφαλίζουν αντισύλληψη για τρίμηνο. Παρενέργειες είναι οι διαταραχές στην περίοδο καθώς και η αμηνόρροια

Διάφραγμα

Πρόκειται για λεπτό πλαστικό latex με διάμετρο 5-10 cm που τοποθετείται από την γυναίκα πριν την συνουσία στον κόλπο της και εμποδίζει μηχανικά την σύλληψη. Πρέπει να συνδυαστεί με σπερματοκτόνο κρέμα για μεγαλύτερη προστασία. Η αποτυχία της κυμαίνεται από 3-15 % σε γυναίκες που χρησιμοποιούν την μέθοδο στον ένα χρόνο. Είναι καταλληλότερη για τις μεγάλης ηλικίας γυναίκες που έχουν χαμηλή γονιμότητα.

Spiral

Πρόκειται για ξένο σώμα 2 εκατοστών που είναι πλαστικό και ενίοτε έχει χαλκό ή προγεστερόνη. Η δράση του είναι διπλή γιατί εμποδίζει πρωτίστως την σύλληψη και σε δεύτερο χρόνο την εμφύτευση. Η δράση του είναι για 3-5 χρόνια από την τοποθέτησή του ανάλογα με τον τύπο του σπιράλ. Προτιμάται η εισαγωγή του να γίνεται κατά την 2η μέρα της περιόδου και δεν απαιτείται ιδιαίτερη αναλγησία. Είναι από τις πλέον αξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης (99%). Αντενδείκνυται η τοποθέτηση σε γυναίκες με ενδομητρίτιδα.

Χάπι της επόμενης ημέρας

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο τύποι χαπιών με δράση τις πρώτες 72 ώρες με 4 ημέρες μετά την συνουσία. Το συντομότερο που το λαμβάνει κανείς παρατηρούμε και την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα που φτάνει στο 95%. Συχνότερη παρενέργεια είναι μητρορραγία. Δεν επιτρέπεται η χρήση τους περισσότερο από μία φορά σε κάθε κύκλο. Ο μηχανισμός δράσης έχει να κάνει με την δημιουργία ακατάλληλου περιβάλλοντος για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.

Share This Story: